Capecitabine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is capecitabine?

Capecitabine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het is dus een antikankermiddel (cytostaticum). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Xeloda.

Xeloda wordt geleverd als omhulde tablet. De tabletten zijn beschikbaar in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 150 mg, en 500 mg capecitabine. Inmiddels zijn ook generieke versies van het Xeloda beschikbaar. Deze zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 150 mg, 300 mg en 500 mg capecitabine.

Hoe werkt het?

Capecitabine wordt in het lichaam omgezet in 5-fluorouracil (5-FU). Dat is van zichzelf ook een antikankermiddel. Het remt een bepaald enzym dat betrokken is bij de productie van thymidine. Thymidine is een bouwsteen van het DNA. Door de aanmaak van thymidine tegen te gaan zullen cellen zich niet goed kunnen vermenigvuldigen. Kankercellen vermenigvuldigen zich zeer snel. Daarom zijn ze extra gevoelig voor antikankermiddelen als capecitabine en 5-FU.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Capecitabine wordt gebruikt bij de behandeling van:

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan capecitabine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Kijk voor meer informatie in de EPAR van capecitabine. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van het Europees Medicijnen Agentschap (European Medicines Agency).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven