Busulfan

Bijgewerkt op 12 februari 2025 door Simpto.nl

Wat is busulfan?

Busulfan is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht als tablet en als infusievloeistof.

De tabletten worden verkocht onder de merknaam Myleran. De infusievloeistof onder de merknaam Busilvex.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van busulfan.

Myleran (busulfan) tabletten
Myleran (busulfan) tabletten

Hoe werkt het?

Busulfan is een zogenaamd ‘alkylerend’ antikankermiddel. Dat betekent dat het een bepaald chemisch stofje – ‘alkyl’-groep genaamd – inbouwt in het DNA van cellen. Dit wordt ‘alkyleren’ genoemd. Alkyleren veroorzaakt schade aan het DNA. De cellen zullen hierdoor afsterven.

Het alkyleren van DNA treedt op als cellen gaan delen. Daarom hebben vooral kankercellen last van dit alkyleren. Zij delen namelijk zeer snel. Maar ook andere cellen in het lichaam die snel delen, met name bloedcellen, hebben last van het alkyleren. Hierdoor kunnen vervelende bijwerkingen optreden.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Busulfan wordt vooral gebruikt bij de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). In het verleden was busulfan het belangrijkse middel tegen CML. Tegenwoordig wordt het meestal vervangen door imatinib.

Andere aandoeningen waarbij busulfan wordt gebruikt zijn verbindweefseling van beenmerg (myelofibrose), polycytemia vera, essentiële trombocytose, en als voorbereiding op stamceltransplantatie.

Busulfan wordt vaak gebruikt in combinatie met andere antikankermiddelen, zoals cyclofosfamide en fludarabine.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan busulfan vervelende bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen vaak voor.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Myleran (busulfan).


 Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven