Actinomycine

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat is actinomycine?

Actinomycine is een geneesmiddel tegen kanker (cytostaticum). Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, waaronder niercelkanker. Andere namen voor dit middel zijn actinomycine-D en dactinomycine.

Hoe werkt het?

Actinomycine bindt aan DNA. Hierdoor kunnen bij de deling van cellen de DNA-strengen zich niet goed vermenigvuldigen. Dit treft vooral snel delende cellen, zoals kankercellen. Doordat de kankercellen zich niet meer goed kunnen vermenigvuldigen wordt de groei van het kankergezwel geremd. Omdat ook bloedcellen snel delen ontstaan echter ook afwijkingen in het bloed. Dit leidt weer tot, soms ernstige, bijwerkingen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Actinomycine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, waaronder niercelkanker en Ewing-sarcoom.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere cytostatica (antikankermiddelen) kan actinomycine vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, haaruitval, mondslijmvliesontsteking, donkere verkleuring van de huid (hyperpigmentatie) en onderdrukking van het beenmerg (beenmergsuppressie). Dit laatste leidt tot afwijkingen in het bloed, waaronder een afname van het aantal witte bloedcellen en een afname van het aantal bloedplaatjes. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van actinomycine.

Duitse vertaling

Actinomycin, Aktinomyzin

Engelse vertaling

Dactinomycin

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van actinomycine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven