Cobicistat

Wat is cobicistat?

Cobicistat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van HIV-infectie. Het wordt gebruikt in combinatie met bepaalde HIV-remmers. Cobicistat verhoogt de werkzaamheid van die middelen.

Cobicistat wordt op de markt gebracht door Gilead Sciences onder de merknaam Tybost. Tybost wordt geleverd als filmomhulde tablet. Elke tablet bevat 150 mg cobicistat.

Toediening: Innemen op een vast tijdstip van de dag, tijdens de maaltijd. De tablet zonder kauwen of fijnmaken innemen.

Hoe werkt het?

Cobicistat is een zogenaamde CYP3A-remmer. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over CYP3A-remmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cobicistat wordt, in combinatie met anti-HIV geneesmiddelen, gebruikt bij de behandeling van HIV-infecties.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan cobicistat bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, gelige verkleuring van het oogwit en de huid (geelzucht), toegenomen eetlust, hoofdpijn, slapeloosheid, slaperigheid, duizeligheid, moeheid, huiduitslag, veranderde smaak, vreemde dromen, buikpijn, opgeblazen gevoel, flatulentie, braken, droge mond en diarree.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd glucose gehalte (hyperglycemie) en een verhoogd bilirubine gehalte (hyperbilirubinemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Tybost. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

V03AX03


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven