CYP3A-remmers

Bijgewerkt op 25 maart 2024

Wat zijn CYP3A-remmers?

CYP3A-remmers zijn geneesmiddelen die het zogenaamde CYP3A-enzym remmen. Ze zijn zelf niet werkzaam in het lichaam maar beïnvloeden de afbraak van andere geneesmiddelen. Op die manier kunnen ze de werking van andere middelen versterken.

Welke zijn er?

Medicijnen die als CYP3A-remmer werken zijn cobicistat en ritonavir.

Hoe werken ze?

CYP3A4-remmers worden ingezet om de bloedspiegel van andere geneesmiddelen te verhogen. Het zijn stofjes die door de lever worden gemaakt. Ze spelen een belangrijke rol bij het omzetten van werkzame stoffen (medicijnen) in andere niet-werkzame stoffen. Door deze omzetting worden de betreffende medicijnen minder werkzaam in het lichaam. Gebruik van CYP3A-remmers verlaagt de hoeveelheid CYP3A in het lichaam. De betreffende medicijnen worden dan minder goed omgezet in niet-werkzame stoffen. Het gevolg is dat de werking van de medicijnen langer duurt en/of krachtiger is dan zonder het gebruik van CYP3A-remmers.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Cobicistat en ritonavir versterken de werkzaamheid van antiretrovirale combinatietherapie (cART) bij de behandeling van HIV-1-infecties.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

De bijwerkingen zijn vaak een afspiegeling van de middelen waarmee ze worden gecombineerd. Kijk voor bijwerkingen op de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven