Prednison

Bijgewerkt op 2 mei 2023

Wat is prednison?

Prednison is een geneesmiddel dat  ontstekingen remt doordat het het afweersysteem onderdrukt. Het wordt voorgeschreven bij veel verschillende aandoeningen. Het middel kan vervelende bijwerkingen veroorzaken. Daarom wordt het meestal maar voor een beperkte duur voorgeschreven.

Prednison wordt in Nederland door diverse fabrikanten als merkloos product op de markt gezet. Het wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 5 mg van de werkzame stof. In het ziekenhuis kan het middel ook via een infuus direct in de bloedbaan worden toegediend.

prednison 5 mg tabletten van Teva
prednison 5 mg tabletten (bron: Teva)

Dit medicijn behoort tot de groep van geneesmiddelen die ‘corticosteroïden‘ worden genoemd. Deze middelen zijn afgeleid van het hormoon cortisol.

prednison molecuulstructuur
prednison molecuulstructuur (Bron: Bryan Derksen)

Hoe werkt het?

Prednison wordt na inname als tablet doorgeslikt en komt via slokdarm en maag in de dunne darm terecht. Daar wordt het opgenomen in het bloed. Via het bloed komt het terecht in de lever. In de lever wordt prednison omgezet in prednisolon. Prednisolon onderdrukt via een ingewikkeld mechanisme het afweersysteem.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Prednison wordt gebruikt bij veel verschillende aandoeningen. Omdat het middel het afweersysteem onderdrukt wordt het vaak voorgeschreven aan mensen met zogenaamde ‘auto-immuunziekten‘, zoals reuma en jeugdreuma, SLE en de ziekte van Crohn. Een aandoening waarbij het middel meestal zeer snel werkt is spierreuma. Onderaan deze webpagina staat een uitgebreide lijst van aandoeningen waarbij prednison wordt gebruikt.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook prednison bijwerkingen geven. Sommige bijwerkingen zijn zo vervelend dat artsen het middel zo kort mogelijk voor proberen te schrijven.

Hieronder een lijst van bijwerkingen die voor kunnen komen. De lijst is niet compleet. Klik voor meer informatie over bijwerkingen door naar de bijsluiter van prednison.

Welke dosering?

De dosering van prednison zal per patiënt en per aandoening verschillen. Verder is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. Vaak wordt begonnen met een dosering van 0,5-1mg/kg. Afhankelijk van de klachten en de bijwerkingen kan de arts de dosering aanpassen.

Als prednison gedurende langere tijd wordt voorgeschreven mag het gebruik ervan niet zomaar gestaakt worden. Het lichaam raakt namelijk gewend aan het gebruik van het middel en zal daardoor zelf minder cortisol aanmaken. Bij stoppen van gebruik van prednison wordt daarom een afbouwschema gebruikt. Daarmee wordt de dosering geleidelijk verminderd.

Prednison kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. Hierom kan het nodig zijn dat de arts de dosering van prednison of van de andere medicijnen hierop aanpast.

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn een aantal aandoeningen en omstandigheden waarbij prednison niet gebruikt mag worden. Omdat prednison het afweersysteem onderdrukt mag het middel bij infectieziekten niet worden gebruikt. Dat geldt vooral voor infecties door virussen, uitgebreide infecties door schimmels, infecties door parasieten en infecties door tropische wormen.

Om dezelfde reden mag het middel ook niet worden gebruikt als iemand is ingeënt met een vaccin dat levende virussen bevat.

Verder mag het middel niet worden gebruikt door mensen die een maagzweer of een zweer in de dunne darm hebben. Het middel kan dergelijke zweren namelijk erger maken.

Gebruik tijdens zwangerschap

Prednison passeert de placenta. Dat betekent dat het in het bloed van het ongeboren kind terecht komt. Langdurig gebruik van hoge doseringen prednison kan bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken, zoals verminderde groei en slecht werkende bijnieren. Daarom zal de arts altijd proberen de duur van het gebruik zo kort mogelijk te houden, en de dosering zo laag mogelijk.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Als de moeder prednison gebruikt zullen kleine beetjes daarvan terechtkomen in de moedermelk. De hoeveelheid prednison in de moedermelk is echter zo laag dat dat over het algemeen geen vervelende bijwerkingen bij de baby geeft. Daarom kan het middel worden gebruikt door moeders die borstvoeding geven.

Wel wordt geadviseerd om bij langdurig gebruik van prednison 3-4 uur te wachten met borstvoeding, gerekend van het tijdstip van inname van de prednison. Als de moeder gedurende langere tijd hoge doses prednison gebruikt wordt geadviseerd om groei en ontwikkeling van het kind extra te controleren.

Engelse vertaling

prednisone


Bij welke aandoeningen wordt prednison gebruikt?


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2017

2 gedachten over “Prednison”

  1. Prednison heeft veel meer bijwerkingen die niet genoemd worden, en die ook blijven zijn, het onderdrukt en daarna komen klachten veel erger terug. Het is geen oplossing. Nooit gebruiken bij zenuwuitval, eerst oorzaak zoeken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven