Prednisolon

Bijgewerkt op 2 mei 2023

Wat is prednisolon?

Prednisolon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij veel verschillende aandoeningen. Het is een zogenaamd corticosteroïd. Dat betekent dat het is afgeleid van bijnierschorshormonen.

Prednisolon wordt op de markt gebracht onder de merknaam Di-Adreson-F. Er zijn echter ook veel merkloze versies van het middel op de markt.

Hoe wordt het toegediend?

Prednisolon wordt toegediend via verschillende toedieningsvormen, waaronder tabletten, capsules, drank en injectievloeistof. De injectievloeistof wordt gebruikt voor injectie of infusie direct in de bloedbaan (intraveneus), injectie in spieren (intramusculair), injectie onder de huid (subcutaan), injectie in hersenvloeistof rond het ruggenmerg (intrathecaal) en injectie in gewrichten (intra-articulair). Soms wordt de injectievloeistof ook gebruikt voor toediening in de endeldarm (rectaal).

Dit artikel gaat over werking, toepassingen (indicaties) en bijwerkingen van prednisolon.

Bij welke aandoeningen?

Prednisolon wordt gebruikt bij de behandeling van veel verschillende aandoeningen. Aandoeningen waarbij het middel veel wordt gebruikt zijn onder andere reuma, jeugdreuma, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en jichtaanvallen. Verder wordt het gebruikt bij de behandeling van een verergering (exacerbatie) van astma, bronchitis en longemfyseem. Ook wordt het gebruikt om misselijkheid en overgeven te voorkomen bij mensen die worden behandeld met chemotherapie en/of bestraling (radiotherapie).

Welke dosering?

De dosering wordt gekozen op grond van de aandoening die wordt behandeld en de ernst daarvan, de toedieningsvorm, het lichaamsgewicht van de patiënt en eventueel aanwezige stressoren, zoals bijvoorbeeld een operatie. Kijk voor meer informatie over de dosering in de bijsluiter.

Afbouwen van het gebruik van dit middel moet geleidelijk gebeuren vanwege het risico op bijnierschorsinsufficiëntie.

Voor de tabletten geldt dat ze bij voorkeur ingenomen moeten worden vóór of tijdens de maaltijd. Dit vermindert de kans op irritatie van het maagslijmvlies. Innemen met een ruime hoeveelheid water of melk. Voor de capsules geldt dat ze in z’n geheel doorgeslikt moeten worden. Ook is het mogelijk om de inhoud van de capsules te mengen met chocolademelk.

Vanwege het verhoogde risico op maagzweren wordt tegelijkertijd vaak een maagbeschermend middel voorgeschreven. Bij langdurig gebruik van prednisolon wordt vaak ook een middel tegen botontkalking voorgeschreven. Dit vanwege het verhoogde risico op botontkalking bij langdurig gebruik van corticosteroïden.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als alle corticosteroïden kan prednisolon bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn oedeem, afname van spieromvang (spieratrofie). Bij langdurig gebruik door kinderen kan gebruik van het middel invloed hebben op groei en ontwikkeling. Ook kunnen psychische symptomen voorkomen, zoals depressiviteit of juist euforie.

Verder kunnen afwijkingen van de huid voorkomen, zoals dunner worden van de huid, blauwe plekken en vertraagde wondgenezing. Ook kan gebruik leiden tot het ontstaan van acne.

Bij langdurig gebruikt kan gebruikt van prednisolon leiden tot botontkalking (osteoporose). Hierdoor neemt de kans op botbreuken toe, waaronder ook wervelinzakkings (wervelcompressiefracturen).

Er zijn nog veel meer bijwerkingen van dit middel. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van prednisolon tabletten. Kijk voor andere toedieningsvormen in de betreffende bijsluiters.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Bij gebruik van prednisolon door een zogende moeder zal een geringe hoeveelheid van het middel overgaan in de moedermelk. Het kind kan op die manier kleine hoeveelheden van het middel binnenkrijgen.

ATC-code

H02AB06

Engelse vertaling

prednisolone


prednisolon - chemische structuur
prednisolon – chemische structuur – bron: Fvasconcellos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven