Mometason

Bijgewerkt op 5 april 2023

Wat is mometason?

Mometason is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij bepaalde allergische aandoeningen, waaronder allergische rinitis. Het wordt zowel voor de behandeling als voor preventie van klachten van allergische rinitis gebruikt.

Mometason wordt op de markt gebracht door Organon onder de merknaam Nasonex. Nasonex wordt geleverd als neusspray. Een verpakking bevat 140 doses (verstuivingen). Elke verstuiving levert 50 microgram mometason. Naast Nasonex zijn er ook merkloze (generieke) middelen beschikbaar.

Hoe werkt het?

Mometason is een zogenaamd corticosteroïd.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mometason wordt gebruikt bij de behandeling van allergische rinitis en neuspoliepen. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van neusbijholteontsteking (sinusitis).

Welke dosering?

Mometason neusspray wordt gebruikt in de periode waarin blootstelling aan allergenen plaatsvindt. Aanbevolen wordt om voor gebruik de neus te snuiten. Voor gebruik de neusspray goed schudden. Vervolgens het middel in elk neusgat opsnuiven.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan mometason bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedneus, irritatie van de neus, branderig gevoel in de neus, slecht genezend wondje in de neus, infecties van de bovenste luchtwegen, keelontsteking en hoofdpijn. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Nasonex.

ATC-code

R01AD09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven