Fludrocortison

Bijgewerkt op 3 mei 2023

Wat is fludrocortison?

Fludrocortison is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij bepaalde aandoeningen waarbij de bijnieren niet goed werken. Dit wordt bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.

Het middel wordt op de markt gebracht door de firma Mylan onder de merknaam Florinef, en door ACE Pharmaceuticals onder de merknaam Fludrace. Florinef wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 0,1 mg fludrocortison. Fludrace wordt ook geleverd als tablet. Er zijn Fludrace tabletten in twee sterktes, namelijk met 31,25 microgram en met 62,5 microgram.

Hoe werkt het?

Fludrocortison is een zogenaamd corticosteroïd geneesmiddel. Dat betekent dat de chemische structuur, en ook de werking, lijken op die van het bijnierschorshormoon cortisol. Het middel wordt daarom gebruikt bij aandoeningen waarbij de bijnieren onvoldoende cortisol aanmaken.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Fludrocortison wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Addison (primaire bijnierschorsinsufficiëntie). Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van congenitale bijnierschorshyperplasie (adrenogenitaal syndroom). Soms wordt fludrocortison gebruikt bij de behandeling van orthostatische hypotensie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan fludrocortison bijwerkingen geven. Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere hoofdpijn, veranderde smaak, afname van de spierkracht, aankomen in gewicht, en onscherp zien. Ook kan gebruik van het middel leiden tot een hoge bloeddruk en in zeldzame gevallen hartfalen. In het bloed kan de kaliumspiegel dalen. Dit wordt hypokaliëmie genoemd. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Florinef.

Engelse vertaling

fludrocortisone

ATC-code

H02AA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven