Dexamethason

Bijgewerkt op 2 mei 2023

Wat is dexamethason?

Dexamethason is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Het wordt op de markt gebracht als capsule, als tablet, als drank en als injectievloeistof. De injectievloeistof wordt gebruikt voor toediening in een spier (intramusculair), toediening in een ader (intraveneus) en toediening onder de huid (subcutaan).

Hoe werkt het?

Dexamethason behoort tot een groep geneesmiddelen die corticosteroïden genoemd wordt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Dexamethason wordt gebruikt bij een heel scala aan verschillende aandoeningen, waaronder:

In welke dosering?

De dosering is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Toediening van hogere doseringen dexamethason direct in het bloed (intraveneus) dient langzaam te gebeuren.

Welke bijwerkingen geeft het?

Dexamethason kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn verminderde spierkracht, dunner worden van de spieren (spieratrofie), toegenomen eetlust, aankomen in gewicht, striae, dunne huid (atrofie van de huid), vertraagde wondgenezing, euforie, stemmingswisselingen, vasthouden van vocht (vochtretentie) en hypertensie (hoge bloeddruk). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verlaging van het kalium gehalte (hypokaliëmie) en een verminderde glucosetolerantie. Complicaties die op kunnen treden zijn maagzweer, maagperforatie, ontsteking van pezen (tendinitis), gescheurde Achillespees, aseptische botnecrose en botontkalking (osteoporose).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Oradexon. EPAR is een afkorting van European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

H02AB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven