Rivastigmine

Bijgewerkt op 15 maart 2023

Wat is rivastigmine?

Rivastigmine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van dementie. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Exelon. Exelon wordt geleverd als capsules en als pleister. Er zijn Exelon capsules in vier sterktes, namelijk met respectievelijk 1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg en 6 mg rivastigmine. De Exelon pleister is beschikbaar in drie sterktes. De kleinste pleisters hebben een oppervlakte van 5 cm2 en bevatten 9 mg van de actieve stof. Dan zijn er pleisters met een oppervlakte van 10 cm2. Deze bevatten 18 mg van de actieve stof. De grootste pleisters hebben een oppervlakte van 15 cm2 en bevatten 27 mg van de werkzame stof.

Verder wordt het middel ook als capsule onder de merknaam Prometax op de markt gebracht. In Nederland is Prometax als capsule beschikbaar. Prometax capsules bevatten 6 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Rivastigmine is een zogenaamde centraal werkende cholinesteraseremmer. Kijk voor meer informatie op de webpagina over cholinesteraseremmers.

Bij welke aandoeningen?

Rivastigmine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van dementie. Het gaat om Alzheimer-dementie (ziekte van Alzheimer), Lewy-body-dementie en Parkinson-dementie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan rivastigmine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, overgeven, duizeligheid, afname van de eetlust, diarree en uitdroging. Verder komen slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn, zich zwak voelen, trillen van de handen en nachtmerries regelmatig voor.

De Exelon pleister lijkt minder bijwerkingen te veroorzaken dan Exelon capsules. Het gaat dan vooral om bijwerkingen van het maagdarmkanaal. Wel kan de pleister leiden tot irritatie van de huid op de plaats van aanbrengen van de pleister.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Exelon. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N06DA03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven