Pyridostigmine

Bijgewerkt op 15 maart 2023

Wat is pyridostigmine?

Pyridostigmine is een geneesmiddel voor de behandeling van myasthenia gravis. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Mylan onder de merknaam Mestinon. Mestinon is beschikbaar als tablet en als dragee. Mestinon tabletten bevatten elk 10 mg pyridostigmine. Mestinon dragees bevatten elk 60 mg pyridostigmine.

Mestinon (pyridostigmine) dragees tegen myasthenia gravis
Mestinon dragees

Hoe werkt het?

Pyridostigmine behoort tot een groep geneesmiddelen die cholinesteraseremmers wordt genoemd. Deze middelen remmen het enzym acetylcholinesterase. Dit enzym zorgt ervoor dat acetylcholine wordt afgebroken. Door het enzym te remmen wordt dus minder acetylcholine afgebroken. Hierdoor zal het gehalte aan acetylcholine toenemen.

Toepassingen

Pyridostigmine is officieel geregistreerd als geneesmiddel voor de behandeling van myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt voor behandeling van de aangeboren vorm van myasthenie, de zogenaamde ‘congenitale myasthenie’. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van orthostatische hypotensie. Ook is het middel werkzaam tegen vergiftigingen met curare en curare-achtige stoffen.

Wat is de dosering?

Mestinon is beschikbaar als tablet met 10 mg pyridostigmine en als dragee met 60 mg pyridostigmine.

De gebruikelijke begindosering van pyridostigmine is drie tot vier maal per dag 30–60 mg. Afhankelijk van de werking en de bijwerkingen zal de arts de dosering eventueel ophogen naar 300 mg tot maximaal 1200 mg per dag, verdeeld over drie tot vier doses. Bij kinderen wordt de dosering meestal bepaald op basis van het lichaamsgewicht. Een gebruikelijke dosering is 7 milligram pyridostigmine per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over vijf tot zes doses.

Bij mensen met slecht werkende nieren wordt de dosering verlaagd.

Bijwerkingen pyridostigmine

Net als andere geneesmiddelen kan ook pyridostigmine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen zijn gemeld:

Om bijwerkingen als langzame hartslag en kwijlen tegen te gaan wordt soms tegelijkertijd het middel atropine voorgeschreven.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van pyridostigmine.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven