Neostigmine

Bijgewerkt op 15 maart 2023

Wat is neostigmine?

Neostigmine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de werking van bepaalde spierverslappende middelen tegen te gaan. Daarnaast wordt het soms gebruikt voor de behandeling van myasthenia gravis. Het middel is beschikbaar als injectie. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Prostigmin, en tevens als merkloos geneesmiddel.

neostigmine injectievloeistof
neostigmine injectievloeistof

Toepassingen

Neostigmine is officieel geregistreerd als middel dat de werking van spierverslappers tegengaat. Als zodanig wordt het gebruikt om na operaties de werking van spierverslappers ongedaan te maken.

Daarnaast is het ook geregistreerd voor de behandeling van myasthenia gravis. Bij deze aandoening wordt het echter meestal pas gebruikt als het middel pyridostigmine (Mestinon) niet of onvoldoende werkt. Het wordt ook wel gebruikt bij de behandeling van de aangeboren vorm van myasthenie: congenitale myasthenie.

Verder wordt neostigmine soms gebruikt bij de behandeling van het syndroom van Ogilvie en bij mensen met ophoping van urine in de urineblaas (blaasretentie).

Hoe werkt het?

Neostigmine is een zogenaamde cholinesteraseremmer. Het remt het enzym dat acetylcholine afbreekt. Dit enzym wordt ‘cholinesterase’ genoemd. Door dit enzym af te remmen wordt minder acetylcholine afgebroken. Het acetylcholine gehalte gaat daardoor omhoog. Acetylcholine is nodig voor de overdracht van zenuwprikkels van zenuwen naar spiervezels.

Bijwerkingen neostigmine

Net als andere geneesmiddelen kan ook neostigmine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen voor:

Engelse vertaling

neostigmin

Verder lezen

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van neostigmine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven