Simvastatine

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat is simvastatine?

Simvastatine is een geneesmiddel voor de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolomie).

Simvastatine werd in 1989 in Nederland op de markt gebracht door MSD. Het is beschikbaar onder de merknaam Zocor. In 2003 is het octrooi op simvastatine verlopen. Sindsdien zijn er merkloze versies van het middel beschikbaar.

generiek simvastatine van Teva
bron: Teva

Simvastatine is beschikbaar als tabletten van 10 mg, 20 mg, 40 mg, 60 mg, en 80 mg.

Hoe werkt simvastatine?

Simvastatine remt in het lichaam de werking van een bepaalde stofje. Dit stofje heet ‘HMG-Co-A-reductase’. Het is een enzym dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Door dit stofje te remmen zal minder cholesterol worden aangemaakt.

simvastatine structuurformule
simvastatine structuurformule (bron: Andel)

Doordat minder cholesterol wordt aangemaakt zal de lever als reactie zogenaamde LDL-receptoren gaan aanmaken. Dat zijn structuurtjes op levercellen die het cholesterol binden. Door deze toename van het aantal LDL-receptoren kan meer cholesterol vanuit het bloed worden opgenomen in de levercellen. Het cholesterol gehalte in het bloed zal hierdoor dalen.

Andere effecten van simvastatine zijn verlaging van het VLDL-cholesterol gehalte in het bloed, en van het triglyceride gehalte in het bloed. Het zogenaamde HDL-cholesterol gehalte van het bloed gaat juist iets omhoog.

Het duurt enige tijd voordat simvastatine goed werkt. Na starten van het gebruik van simvastatine zal het cholesterol gehalte van het bloed meestal na 1-2 weken gaan dalen. De maximale daling wordt na 4-6 weken bereikt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Simvastatine wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed. Dit wordt ook wel ‘hypercholesterolemie’ genoemd.

Het middel wordt gebruikt bij zowel primaire hypercholesterolemie als bij familiaire hypercholesterolemie. Familiaire hypercholesterolemie is een erfelijke vorm van een verhoogd cholesterolgehalte. Primaire hypercholesterolemie is niet erfelijk. Meestal wordt het veroorzaakt door een vetrijk dieet.

Simvastatine wordt daarnaast ook voorgeschreven om hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes mellitus) te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico op deze aandoeningen.

Bijwerkingen simvastatine

Net als andere geneesmiddelen kan simvastatine bijwerkingen veroorzaken. De onderstaande bijwerkingen komen het vaakst voor.

  • spierpijn
  • pijn in de benen
  • pijn in de armen
  • darmverstopping
  • hoofdpijn
  • buikpijn
  • misselijkheid en braken
  • winderigheid
  • opgeblazen gevoel in de buik

Wanneer NIET gebruiken?

Er zijn een aantal omstandigheden waarin simvastatine niet gebruikt mag worden.

Leverziekte

Simvastatine mag niet worden gebruikt door mensen met een leverziekte. Ook als iemand niet bekend is met een leverziekte maar wel afwijkingen in het bloed heeft die daarop wijzen mag het middel niet worden gebruikt.

Gebruik tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om geen simvastatine te gebruiken, omdat het middel mogelijk afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Om die reden wordt vrouwen in de vruchtbare leeftijd die simvastatine gebruiken geadviseerd om goede anticonceptie te regelen.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Het is niet goed bekend in hoeverre simvastatine wordt uitgescheiden in de moedermelk van een vrouw die simvastatine slikt en borstvoeding geeft. Om die reden wordt het gebruik van simvastatine door zogende vrouwen afgeraden. Of als simvastatine wordt gebruikt wordt geadviseerd geen borstvoeding te geven.

Engelse vertaling

simvastatin

Verder lezen / Referenties

Lees voor meer informatie de bijsluiter van dit product.


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van simvastatine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je opmerkingen plaatsen of vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Dit is om spam tegen te gaan. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

10 gedachten over “Simvastatine”

  1. Ik heb deze gekregen na een hartinfarct en ook bloedverdunners.
    Veel spierpijn daarna en dacht zal wel van Hashimoto (trage schildklier) komen.
    Paar jaar later is een vette lever geconstateerd en nu, sinds een paar dagen weet ik dat het nu levercirrose is.
    Ik zit er nu aan te denken om een transplantatie te overwegen.

  2. cc van baarle

    Ik kreeg Simvastine Sandoz 40 voorgeschreven na hartkloppingen ,nu heb ik spierpijn in nek en schouders ???

  3. Onvoorstelbaar!!!
    Dat mensen hier in trappen.
    Neem je gezondheid in eigen hand en vertrouw in geen geval op je huisarts!
    Dit zal toch wel niet worden gepubliceerd.
    Ben ik van overtuigd.
    De huidige geneeskunde is heilig.
    Toch??

    1. Heb Simvastatine gekregen begon met spierpijnen gemeld aan arts
      andere voorgeschreven Crestor na tijdje in te nemen had ik nog meer
      last van spierpijnen dan nog een andere voorgeschreven gekregen
      Myrosor na korte periode 10 dagen te nemen kon ik niet meer op mijn benen staan geen gevoel en uiterst pijnlijk in de spieren nu reeds 5 maand gestopt met cholesterolverlagers en iets van verbetering aan het voelen doch pijn is niet weg maar draagzaam met Oxycontin is wel zwaar pijnstiller
      Nu in behandeling nog steeds in een U.Z.

  4. Ik gebruik al jaren simvastatine maar heb nu sinds 3 weken zeer ernstige spierpijn in benen /heupen die het bewegen nogal pijnlijk maakt.
    Kan deze spierpijn ook optreden na jarenlang gebruik van simvastatine zonder eerdere klachten?
    Ik ben nu op doktersadvies gestopt om te kijken of de pijn weggaat.(wel voor nu naproxen gehad omdat de pijn anders niet te verdragen is)
    Ik ben op het net aan het zoeken geweest en nu vond ik dat co-enzym Q (verkrijgbaar bij Kruidvat) zou helpen.
    Heeft iemand hier ervaring mee?

    1. Ik neem a jaren co-enzym Q10. Ik raad je wel aan een goed merk te kopen en dat is niet goedkoop. probleem met kruidvat is dat je nooit weet of de producten gestandardiseerd zijn, dus of er in elk tablet evenveel product zit. Bij farmaline kun je Q10 kopen van het Merl Pharma Nord. Deens product dat wereldwijd een uitstekende reputatie geniet

  5. johan lammersen

    Bij mij wordt de atorvastatine 80 mg zomaar zonder mijn medeweten uitgewisseld tegen simvastatin 80 mg. Kan dit zonder problemen, of zijn er consequenties aan verbonden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven