Pitavastatine

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat is pitavastatine?

Pitavastatine is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Livazo. Livazo wordt geleverd als filmomhulde tablet. Er zijn tabletten met respectievelijk 1 mg, 2 mg en 4 mg pitavastatine. Op het moment van publicatie van dit artikel is Livazo in Nederland niet beschikbaar.

verpakking Livazo (pitavastatine) in verschillende sterktes
verpakking Livazo (pitavastatine) in verschillende sterktes

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van pitavastatine.

Hoe werkt het?

Pitavastatine is een zogenaamde ‘statine’. Statines zijn geneesmiddelen tegen hypercholesterolemie. Ze remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd. Dit daalt gemiddeld met ruim 30% bij gebruikers van dit middel. Het HDL-cholesterol gehalte (het ‘goede cholesterol’) stijgt juist.

Bij welke aandoeningen?

Pitavastatine wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie. Omdat pitavastatine het cholesterol gehalte verlaagt wordt het ook gebruikt ter preventie van hart- en vaatziekten.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan pitavastatine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van pitavastatine.


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van pitavastatine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven