Fluvastatine

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat is fluvastatine?

Fluvastatine is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed. Het middel behoort tot de groep van de ‘statines‘. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Lescol XL. Lescol XL wordt geleverd als tablet met gereguleerde afgifte. Eén tablet Lescol XL bevat 80 mg fluvastatine. Er zijn ook generieke (merkloze) geneesmiddelen die fluvastatine bevatten. Deze middelen worden geleverd als capsule. Er zijn capsules met respectievelijk 20 mg en 40 mg van de werkzame stof.

Deze webpagina gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van fluvastatine.

Hoe werkt het?

Fluvastatine is een zogenaamde ‘statine’. Statines zijn geneesmiddelen tegen hypercholesterolemie. Ze remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Fluvastatine wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie. Daarnaast wordt het gebruikt om de kans op complicaties na een dotterbehandeling te verminderen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan fluvastatine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het vaakst voor:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals:

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lescol.

Wisselwerking met andere medicijnen

In tegenstelling tot simvastatine, lovastatine, en atorvastatine heeft fluvastatine minder interacties (wisselwerkingen) met andere geneesmiddelen. Deze andere middelen hebben interacties met geneesmiddelen die het leverenzym CYP3A4 remmen.

Andere talen

Engelse vertaling

fluvastatin

Duitse vertaling

Fluvastatin


fluvastatine - chemische structuur
fluvastatine – chemische structuur – bron: Wikipedia

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Lescol vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven