Atorvastatine

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat is atorvastatine?

Atorvastatine is een geneesmiddel tegen hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol gehalte in het bloed). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Lipitor. Lipitor wordt geleverd als tablet en als kauwtablet. De tablet is beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 10 mg, 20 mg en 40 mg atorvastatine. De kauwtablet is beschikbaar met respectievelijk 10 mg en 20 mg atorvastatine. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van atorvastatine.

Hoe werkt het?

Atorvastatine is een zogenaamde ‘statine’. Statines zijn geneesmiddelen tegen hypercholesterolemie. Ze remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Atorvastatine wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie. Omdat atorvastatine het cholesterol gehalte verlaagt wordt het ook gebruikt ter preventie van hart- en vaatziekten.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan atorvastatine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verhoogd glucose gehalte in het bloed (hyperglykemie).

Kijk voor meer informatie in de bijsluiter van atorvastatine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven