Statines

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat zijn statines?

Statines zijn geneesmiddelen tegen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Ze hebben met elkaar gemeen dat ze het cholesterol gehalte op dezelfde manier verlagen. Ze heten ‘statines’ vanwege het feit dat de generieke namen van deze middelen allemaal op ‘statine’ eindigen, zoals bijvoorbeeld ‘simvastatine‘.

Welke statines zijn er?

De groep van statines bestaat uit de volgende medicijnen:

Mevastatine was de eerste statine die onderzocht werd in het laboratorium. Het middel is echter nooit op de markt gekomen. Cerivastatine, lovastatine en pitavastatine zijn in Nederland niet op de markt. De overige middelen zijn wel beschikbaar.

Hoe werken ze?

Statines remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd. Dit daalt gemiddeld met ruim 30% bij gebruikers van dit middel. Het HDL-cholesterol gehalte (het ‘goede cholesterol’) stijgt juist.

Andere talen

Engelse vertaling

statins

Duitse vertaling

Statine

Synoniemen

Een andere naam voor statines is HMG-CoA reductase remmers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven