Gemfibrozil

Bijgewerkt op 25 maart 2024

Wat is gemfibrozil?

Gemfibrozil is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Lopid. Lopid wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 600 milligram gemfibrozil. Naast Lopid zijn ook merkloze (generieke) geneesmiddelen met gemfibrozil beschikbaar. Deze worden geleverd in twee sterktes, namelijk met 600 mg en met 900 mg gemfibrozil.

Hoe werkt het?

Gemfibrozil behoort tot een groep cholesterolverlagende middelen die fibraten wordt genoemd. Het werkingsmechanisme van fibraten is lange tijd onbekend geweest. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd duidelijk dat deze geneesmiddelen binden aan een bepaalde structuur (receptor) die zich in de cellen van ons lichaam bevindt. Deze structuur wordt PPAR genoemd. Dat is een afkorting voor de engelse term peroxisome proliferator-activated receptor. Door aan dergelijke receptoren te binden worden bepaalde genen geactiveerd. Hierdoor wordt een aantal processen in gang gezet, wat leidt tot een toename van de vetstofwisseling. Het gevolg hiervan is een daling van het vetgehalte in het bloed.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Gemfibrozil wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van een verhoogd triglyceride gehalte in het bloed (hypertriglyceridemie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is tweemaal per dag 600 mg. De tabletten een half uur voor ’t ontbijt en voor ’t avondeten innemen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd het advies van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan gemfibrozil bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel in de buik, moeheid, misselijkheid (soms met braken), duizeligheid, buikpijn, winderigheid, diarree, en huiduitslag. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lopid.

ATC-code

C10AB04

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven