Ciprofibraat

Bijgewerkt op 25 maart 2024

Wat is ciprofibraat?

Ciprofibraat is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met hypertriglyceridemie (verhoogd triglyceride gehalte in het bloed) en/of hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol gehalte in het bloed). Het wordt op de markt gebracht door Genzyme onder de merknaam Modalim. Modalim wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 100 milligram ciprofibraat.

Hoe werkt het?

Ciprofibraat behoort tot een groep geneesmiddelen die fibraten wordt genoemd. Het werkingsmechanisme van fibraten is lange tijd onbekend geweest. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd duidelijk dat deze geneesmiddelen binden aan een bepaalde structuur (receptor) die zich in de cellen van ons lichaam bevindt. Deze structuur wordt PPAR genoemd. Dat is een afkorting voor de engelse term peroxisome proliferator-activated receptor. Door aan dergelijke receptoren te binden worden bepaalde genen (stukjes DNA) geactiveerd. De geactiveerde genen zetten een aantal processen in gang. Dit leidt onder andere tot een toename van de vetstofwisseling. Het gevolg hiervan is een daling van het vetgehalte in het bloed.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Ciprofibraat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd triglyceride gehalte in het bloed. Dit wordt hypertriglyceridemie genoemd. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed. Dit wordt hypercholesterolemie genoemd. Beide aandoeningen komen vaak tegelijkertijd voor.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is 100 mg per dag. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere lipidenverlagende middelen kan ook ciprofibraat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, haaruitval en diarree. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn een opgeblazen gevoel, huidafwijkingen, moeheid, impotentie, draaiduizeligheid en slaperigheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder verhoogde leverenzymen, afname van het aantal bloedplaatjes en afname van het aantal witte bloedcellen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Modalim.

ATC-code

C10AB08

Engelse vertaling

ciprofibrate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven