Bezafibraat

Bijgewerkt op 25 maart 2024

Wat is bezafibraat?

Bezafibraat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht door Aurobindo Pharma onder de merknaam Bezalip. Bezalip wordt geleverd als omhulde tablet met gereguleerde afgifte, een zogenaamde Retard tablet. Elke tablet bevat 400 milligram bezafibraat.

Hoe werkt het?

Bezafibraat behoort tot een groep geneesmiddelen die fibraten wordt genoemd. Het werkingsmechanisme van fibraten is lange tijd onbekend geweest. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd duidelijk dat deze geneesmiddelen binden aan een bepaalde structuur (receptor) die zich in de cellen van ons lichaam bevindt. Deze structuur wordt PPAR genoemd. Dat is een afkorting voor de engelse term peroxisome proliferator-activated receptor. Door aan dergelijke receptoren te binden worden bepaalde stukjes DNA (genen) geactiveerd. Hierdoor wordt een aantal processen in gang gezet, wat leidt tot een toename van de vetstofwisseling. Het gevolg hiervan is een daling van het vetgehalte in het bloed.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Bezafibraat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd triglyceride gehalte in het bloed (hypertriglyceridemie) en/of een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 400 mg. De tabletten dienen in ’t geheel te worden doorgeslikt met een beetje water of drank. Dus niet kauwen of breken. Dan verliezen ze de eigenschap om de werkzame stof geleidelijk af te geven aan het bloed.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan bezafibraat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, buikpijn, misselijkheid, vol gevoel in de bovenbuik, hoofdpijn, duizeligheid, afname van de spierkracht, huiduitslag, huidafwijkingen, haaruitval en jeuk. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een verhoogd creatinine gehalte, een verlaagd hemoglobine gehalte, een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verlaagd aantal witte bloedcellen (leukocytopenie). Voor aanvullende informatie verwijzen we naar de bijsluiter van Bezalip.

ATC-code

C10AB02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven