Cholib

Wat is Cholib?

Cholib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om het vetgehalte in het bloed te verbeteren. Het middel bevat twee werkzame stoffen, namelijk fenofibraat en simvastatine. Het middel wordt voorgeschreven in combinatie met een dieet.

Hoe wordt het geleverd?

Cholib wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met 145 mg fenofibraat en 20 mg simvastatine (145/20), en met 145 mg fenofibraat en 40 mg simvastatine (145/40).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Cholib wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd triglyceriden gehalte in het bloed (hypertriglyceridemie).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag 1 tablet. De tablet dient in z’n geheel met water te worden doorgeslikt. Het is bij gebruik van Cholib van belang om geen grapefruitsap te gebruiken. Van grapefruitsap is namelijk bekend dat het de bloedspiegel van simvastatine verandert.

Hoe werkt het?

Cholib verlaagt het triglyceriden gehalte van het bloed. Daarnaast verhoogt Cholib het HDL-cholesterol gehalte van het bloed. HDL-cholesterol is het ‘goede’ cholesterol.

De werkzame stoffen in Cholib, fenofibraat en simvastatine, werken op verschillende manieren. Fenofibraat is een zogenaamde PPARa agonist. Het prikkelt de zogenaamde peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARa). PPARa speelt een belangrijke rol bij de afbraak van vetten in onze voeding, en met name van triglyceriden. Door deze receptoren te prikkelen neemt de afbraak van triglyceriden, en in mindere mate cholesterol, toe. Het gehalte aan deze vetten in het bloed neemt hierdoor af.

Simvastatine behoort tot een groep cholesterolverlagers die statines worden genoemd. Het verlaagt het totale cholesterol gehalte in het bloed door een bepaald enzym in de lever te remmen. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van cholesterol. Door dit enzym te remmen zal de lever minder cholesterol aanmaken. Hierdoor neemt het cholesterol gehalte in het bloed af.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan Cholib bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bovenste luchtweginfecties, buikgriep, braken en diarree. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder een toename van het creatinine gehalte en toename van het aantal bloedplaatjes (trombocytose).

Wanneer NIET gebruiken?

Cholib mag niet worden gebruikt door:

  • mensen die allergisch zijn voor bestanddelen van het middel
  • mensen die met pinda-allergie
  • zwangere vrouwen
  • zogende vrouwen
  • mensen die een reactie krijgen op gebruik van fibraten of ketoprofen
  • mensen met leverziekten
  • mensen met ziekten van de galblaas
  • mensen met alvleesklierontsteking
  • mensen met een verminderde werking van de nieren (nierfalen)
  • mensen die eerder spierklachten hebben gehad bij gebruik van fibraten of statines

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Cholib.

ATC-code

C10BA04

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Cholib. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven