Atozet

Bijgewerkt op 17 april 2023

Wat is Atozet?

Atozet is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het bevat twee werkzame bestanddelen, namelijk ezetimibe en atorvastatine. Het wordt op de markt gebracht door Organon Pharma. Atozet wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten in drie sterktes. Zie tabel hieronder. Naast Atozet zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

TABLETBEVAT
omhulde tablet ’10/10′10 mg ezetimibe en 10 mg atorvastatine
omhulde tablet ’10/20′10 mg ezetimibe en 20 mg atorvastatine
omhulde tablet ’10/40′10 mg ezetimibe en 40 mg atorvastatine
verschillende sterktes Atozet

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Atozet wordt gebruik bij de behandeling van hypercholesterolemie.

Welke dosering?

Bij gelijktijdig gebruik met ciclosporine is de maximale dagelijkse dosis ezetimib/atorvastatine 10/10 mg. Bij gelijktijdig gebruik van elbasvir/grazoprevir is de maximale dagelijkse dosis ezetimib/atorvastatine 10/20 mg.

Toediening: De tablet innemen met voldoende vloeistof, bv. een glas water. Kan op elk, maar bij voorkeur altijd hetzelfde, tijdstip worden ingenomen, met of zonder voedsel.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan Atozet bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn en diarree. Daarnaast kunnen voorkomen duizeligheid, hoofdpijn, gevoelsstoornissen, zich zwak voelen, moeheid, zich niet lekker voelen, aankomen in gewicht, buikklachten, misselijkheid, pijnklachten, opvliegers, slecht slapen en kortademigheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoging van de zogenaamde leverenzymen, en een verhoging van het creatine kinase gehalte. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Atozet.

ATC-code

C10BA05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven