Bempedoïnezuur

Bijgewerkt op 13 augustus 2024

Wat is bempedoïnezuur?

Bempedoïnezuur is een geneesmiddel voor de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht door Daiichi-Sankyo onder de merknaam Nilemdo. Nilemdo wordt geleverd als filmomhulde tablet. Elke tablet bevat 180 milligram van de werkzame stof. De tablet wordt eenmaal daags oraal (via de mond) ingenomen.

Bempedoïnezuur wordt over het algemeen gebruikt in combinatie met een cholesterolverlagend dieet en andere lipidenverlagende geneesmiddelen. Het wordt voorgeschreven aan mensen bij wie het cholesterol gehalte onvoldoende daalt op de andere middelen.

In sommige andere landen is bempedoïnezuur beschikbaar onder de merknaam Nexletol. In de Verenigde Staten is bempedoïnezuur beschikbaar in combinatie met ezetimibe. Dit product wordt verkocht onder de merknaam Nexlizet.

Hoe werkt het?

Bempedoïnezuur verlaagt het zogenaamde LDL-cholesterol. Het werkt door een bepaald enzym in de lever te remmen. Het gaat om het zogenaamde ATP-citraat-lyase (ACL). Het middel wordt daarom een ACL-remmer genoemd. ACL is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de vorming van cholesterol in de lever. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in de lever.

Op het moment van schrijven van dit artikel is nog niet bekend of de daling van het cholesterol gehalte door bempedoïnezuur leidt tot een vermindering van hart- en vaatziekten. Dit is echter wel aangetoond voor andere cholesterolverlagende middelen en ligt daarom wel in de lijn der verwachting.

De behandelend arts zal een aantal weken of maanden na begin van de behandeling het cholesterol gehalte in het bloed laten controleren. Zo wordt bepaald of bempedoïnezuur goed werkt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Bij veel mensen die worden behandeld met lipidenverlagende middelen wordt de streefwaarde voor het cholesterol gehalte niet gehaald. Dat kan zijn vanwege de ernst van de hypercholesterolemie. Het kan echter ook zijn dat men de voorgeschreven middelen – vaak uit de groep van de ‘statines’ – niet goed verdraagt. Deze middelen kunnen namelijk vervelende bijwerkingen geven.

Bempedoïnezuur wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie) dat onvoldoende daalt door behandeling met statines. Het middel wordt dan toegevoegd aan de statine.

Bempedoïnezuur werkt specifiek in op de lever en kan daardoor de bijwerkingen (ADR’s) op de spieren van behandelingen met statines voorkomen.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per dag één tablet van 180 mg. De tablet wordt oraal (via de mond) ingenomen.

In Amerika worden in de bijsluiter adviezen gegeven over de dosering van cholesterolverlagdende middelen die gelijktijdig worden gebruikt. Zo wordt het gebruik van simvastatine in een dosering hoger dan 20 mg per dag ontraden. Hetzelfde geldt voor gebruik van pravastatine in een dosering hoger dan 40 mg per dag.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan ook bempedoïnezuur bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen die tijdens klinische studies met Nilemdo optraden zijn samengevat in de tabel hieronder. Ook is weergegeven in welke mate de betreffende bijwerkingen optraden bij patiënten die werden behandeld met placebo (neppil).

Tabel – bijwerkingen bempedoïnezuur

BijwerkingNilemdo (in combinatie met andere cholesterol-verlagende middelenPlacebo
Bovenste luchtweginfectie4,5%4,0%
Spiersamentrekkingen3,6%2,3%
Verhoogd urinezuur gehalte van het bloed3,5%1,1%
Rugpijn3,3%2,2%
Buikpijn3,1%2,2%
Bronchitis3,0%2,5%
Pijn in ledematen3,0%1,7%
Bloedarmoede2,8%1,9%
Verhoogde leverenzym-waarden in het bloed2,1%0,8%
Overzicht van belangrijke bijwerkingen van bempedoïnezuur – bron: klinische studies

Verhoogd urinezuur gehalte in het bloed

Bempedoïnezuur kan het urinezuur gehalte in het bloed verhogen. Dit wordt hyperuricemie genoemd. Het kan leiden tot jichtaanvallen. De behandelend arts kan daarom besluiten om bij controles het urinezuur gehalte in het bloed te controleren. Hyperuricemie kan eventueel worden tegengegaan door het gebruik van geneesmiddelen die het urinezuur in het bloed verlagen.

Peesscheuring

Heel soms kan gebruik van dit middel leiden tot het ontstaan van een gescheurde pees, bijvoorbeeld een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). Gebruikers van dit middel wordt daarom aangeraden om bij tekenen van peesirritatie, bijvoorbeeld pijn aan de achillespees, contact op te nemen met de behandelend arts.

Gebruik tijdens zwangerschap

Bij gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap bestaat de mogelijkheid dat het middel via de placenta in het bloed van het ongeboren kind (de foetus) terechtkomt. Soms kan dat leiden tot een gestoorde ontwikkeling van de foetus. Van bempedoïnezuur is niet goed bekend of, en zo ja in welke mate, het schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Op grond van het werkingsmechanisme wordt echter verwacht dat dat zeker mogelijk is. Daarom mag het middel niet worden gebruikt door zwangeren. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die het middel gebruiken moeten anticonceptie-middelen gebruiken.

Gebruik in periode van borstvoeding

Bij vrouwen die geneesmiddelen gebruiken en borstvoeding geven bestaat er een kans dat het geneesmiddel deels wordt uitgescheiden in de moedermelk. Zo kan het zogende kind worden blootgesteld aan (kleine hoeveelheden) van het geneesmiddel. Van bempedoïnezuur is niet goed bekend in hoeverre het wordt uitgescheiden in moedermelk. Daarom wordt zekerheidshalve aanbevolen om geen borstvoeding te geven als je het middel gebruikt.

Engelse vertaling

bempedoic acid

Duitse vertaling

Bempedoinsaüre

Verder lezen / Referenties


bempedoïnezuur - chemische structuur
bempedoïnezuur – chemische structuur – bron: Daiichi-Sankyo

Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van bempedoïnezuur (Nilemdo) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Bempedoïnezuur”

  1. Rob Lodewijks

    Geeft bempedoinezuur in combinatie met een statine en ezetimibe eenzelfde daling t.a.v. het LDL-chol als een PCSK9-remmer in combinatie met een statine en ezetimibe?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven