Deferipron

Bijgewerkt op 6 december 2023

Wat is deferipron?

Deferipron is een geneesmiddel tegen ijzerstapeling bij mensen met thalassemie. Het wordt op de markt gebracht door Chiesi onder de merknaam Ferriprox. Ferriprox wordt geleverd als omhulde tablet en als drank. De tabletten zijn beschikbaar met 500 mg en met 1000 mg deferipron. De drank (oplossing) is beschikbaar in een sterkte van 100 mg/ml.

Hoe werkt het?

Deferipron is een zogenaamd ijzerbindend middel (ijzerchelator). Het bindt, na inname, ijzerdeeltjes. De ijzerdeeltjes worden vervolgens, gebonden aan deferipron, via de urine afgevoerd uit het lichaam.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Deferipron wordt gebruikt bij de behandeling van ijzerstapeling door thalassemie major. De ijzerstapeling kan het gevolg zijn van de ziekte zelf, maar ook van de behandeling met bloedtransfusies.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan deferipron bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerking zijn misselijkheid, braken, buikpijn, rode urine, bruine urine, gewrichtsklachten, moeheid, hoofdpijn en toename van de eetlust.

Ook kunnen, soms ernstige, afwijkingen in het bloed optreden, waaronder stijging van de leverenzymen, afname van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie), en agranulocytose.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Ferriprox.

ATC-code

V03AC02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven