Deferasirox

Bijgewerkt op 6 december 2023

Wat is deferasirox?

Deferasirox is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van ijzerstapelingsziekte. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Exjade. Exjade wordt geleverd als dispergeerbare tabletten en als filmomhulde tabletten.

De dispergeerbare tablet wordt Exjade disp genoemd. Exjade disp is beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 125 mg, 250 mg en 500 mg van de werkzame stof. De filmomhulde tabletten zijn beschikbaar in de volgende sterktes: 90 mg, 180 mg en 360 mg. De dosering van de filmomhulde en dispergeerbare tablet is niet dezelfde omdat de filmomhulde tabletten een hogere biologische beschikbaarheid hebben.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van deferasirox.

Hoe werkt het?

Na toediening bindt deferasirox ijzerdeeltjes in het lichaam.

Bij welke aandoeningen?

Exjade wordt gebruikt bij de behandeling van ijzerstapelingsziekte.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als alle geneesmiddelen kan ook deferasirox bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn misselijkheid, braken, verstopping van de darm (obstipatie), diarree, opgeblazen gevoel, buikpijn, hoofdpijn en huidafwijkingen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals een verhoogd creatinine gehalte en stijging van de levertransaminasen. In de urine kan het eiwit gehalte verhoogd zijn.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Exjade. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

V03AC03


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Exjade (deferasirox) vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven