Rimegepant

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is rimegepant?

Rimegepant is een geneesmiddel tegen migraine. De merknaam is Nurtec. Nurtec wordt geproduceerd door de firma Biohaven Pharmaceuticals. Het middel werd in februari 2020 goedgekeurd door de amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA voor de behandeling van acute migraineaanvallen. In juni van dat jaar werd het tevens goedgekeurd voor de preventie van migraineaanvallen.

Op dit moment is rimegepant in Nederland nog niet beschikbaar. In februari 2021 heeft Biohaven Pharmaceuticals het middel ingediend voor registratie als geneesmiddel. Pas als de registratieaanvraag wordt goedgekeurd kan het middel op de markt komen. In dat geval is rimegepant de eerste CGRP-remmer die oraal (als tablet) ingenomen kan worden. De reeds beschikbare CGRP-remmers worden per injectie toegediend.

Hoe wordt het toegediend?

Rimegepant word via de mond (oraal) ingenomen als tablet. Het gaat om zogenaamde ‘orally disintegrating tablets‘ (ODT), oftewel een smelttablet (tablet die in de mond uit elkaar valt). Deze toedieningsvorm wordt op de markt gebracht onder de merknaam Nurtec ODT. Elke smelttablet bevat 75 milligram rimegepant.

Hoe werkt het?

Rimegepant is een zogenaamde calcitonine-gene-gerelateerd peptide receptorantagonist (CGRP-receptorantagonist). Kijk voor meer informatie op de webpagina over CGRP-receptor antagonisten.

Bij welke aandoeningen?

Rimegepant wordt gebruikt voor behandeling van hoofdpijn, waaronder migraine-aanvallen. Daarnaast wordt het ook gebruik om migraine-aanvallen te voorkomen. Ook wordt het middel onderzocht op werkzaamheid tegen trigeminusneuralgie.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is eenmaal per twee dagen 75 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van deze standaarddosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan rimegepant bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

  • misselijkheid
  • urineweginfecties, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking
  • verhoogd ALAT gehalte in het bloed
  • verhoogd ASAT gehalte in het bloed

Engelse vertaling

rimegepant

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven