Galcanezumab

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is galcanezumab?

Galcanezumab is een geneesmiddel tegen migraine. Het wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Emgality. Emgality wordt toegediend als injectie onder de huid (subcutaan).

Hoe werkt het?

Galcanezumab is een zogenaamde CGRP-receptor antagonist. Het is een antilichaam dat bindt aan CGRP-receptoren op hersencellen. Daarmee blokkeert het de werking van GCRP op hersencellen. Andere middelen die op dezelfde wijze werken zijn eptinezumab, erenumab en fremanezumab. Kijk voor meer informatie op de webpagina over CGRP-antagonisten.

Bij welke aandoeningen?

Galcanezumab wordt gebruikt om migraine-aanvallen te voorkomen. Op dit moment worden hiervoor vooral beta-blokkers en anti-epileptica voorgeschreven. Deze werken echter niet voor iedereen even goed. Bovendien veroorzaken ze soms vervelende bijwerkingen.

Uitonderzoek is gebleken dat toediening van 120 mg galcanezumab per maand een vermindering van het aantal dagen dat iemand last heeft van migraine.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere CGRP-remmers kan galcanezumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de plaats van injectie, draaiduizeligheid, darmverstopping (obstipatie), huiduitslag en jeuk. Zeldzame bijwerkingen zijn galbulten (urticaria) en angio-oedeem. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Emgality. EPAR is een afkorting voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

N02CD02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven