Fremanezumab

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is fremanezumab?

Fremanezumab is een geneesmiddel tegen migraine. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Ajovy. Ajovy wordt geleverd als vloeistof voor injectie in een voorgevulde spuit. Elke spuit bevat 225 milligram fremanezumab. Het middel wordt toegediend onder de huid (subcutaan).

Hoe werkt het?

Fremanezumab is een monoklonaal antilichaam. Dat is een chemische stof die heel specifiek bindt aan een stofje in het lichaam. In het geval van fremanezumab gaat het om binding aan zogenaamd ‘calcitonin gene-related peptide’ (CGRP). Door aan CGRP te binden kan CGRP zelf niet goed binden aan de zogenaamde ‘CGRP-receptor’. CGRP-receptoren zitten op de celmembraan van spiervezelcellen in de wanden van bloedvaten in de hersenen. Als CGRP aan de CGRP-receptor bindt leidt dat tot ontspanning van de spiervezelcel. Ontspanning van spiervezelcellen in de bloedvaten leidt tot verwijding van de bloedvaten. Als grote hoeveelheden CGRP aan CGRP-receptoren binden wordt een proces in gang gezet dat tot een migraine-aanval kan leiden. CGRP-receptor antagonisten werken door de zogenaamde ‘CGRP-receptor’ te blokkeren. Hiermee wordt voorkomen dat dat CGRP aan de CGRP-receptor kan binden. Het gevolg is dat de betreffende bloedvaten in de hersenen niet kunnen verwijden. Zo kan een migraine-aanval worden voorkomen.

Bij welke aandoeningen?

Fremanezumab wordt gebruikt om het aantal migraine-aanvallen te verminderen. De werking van het middel is aangetoond bij volwassen patiënten die minimaal vier aanvallen per maand hebben.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan fremanezumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerking is een reactie op de injectieplaats (roodheid, verharding van de huid etc.). Heel soms kan een overgevoeligheidsreactie optreden.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven