Erenumab

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is erenumab (Aimovig)?

Erenumab is een geneesmiddel tegen migraine. Het is bedoeld om aanvallen van migraine te voorkomen. Erenumab is ontwikkeld door Novartis en Amgen. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Aimovig. In tegenstelling tot de meeste andere antimigrainemiddelen wordt Aimovig toegediend als injectie.

Toediening en dosering

Aimovig wordt onder de huid (subcutaan) ingespoten. De patiënt kan dit zelf doen met de in de verpakking geleverde kant-en-klare ‘auto-injector’.

verpakking Aimovig (erenumab) - bron Amgen
verpakking Aimovig (erenumab) met auto-injector – bron: Amgen

Eén voorgevulde auto-injector bevat 70 milligram erenumab. De gebruikelijke dosering is eenmaal per maand één injectie.

Aimovig moet gekoeld (2-8°C) en in de originele verpakking worden bewaard. Dit laatste om blootstelling aan licht te vermijden.

Aimovig in Nederland

Op dit moment is erenumab nog niet beschikbaar in Nederland. Het wordt op dit moment (mei 2018) beoordeeld door de Europese gezondheidsautoriteiten. In de Verenigde Staten is erenumab sinds 2017 verkrijgbaar.

Hoe werkt het?

Bij het ontstaan van migraine-aanvallen speelt het stofje ‘calcitonin gene-related peptide’ (CGRP) een belangrijke rol. Dit eiwit bindt aan de zogenaamde ‘CGRP-receptor’. Door aan deze receptor te binden komt een proces op gang dat leidt tot een aanval van migraine.

Het geneesmiddel erenumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Dat is een stofje dat zich speciaal richt op een ander molecuul. Erenumab is zo ontworpen dat het aan de CGRP-receptor bindt. Door aan deze receptor te binden voorkomt erenumab dat CGRP zich aan de CGRP-receptor kan binden. Daarmee wordt voorkomen dat de migraine-aanval op gang komt.

Omdat erenumab alleen de werking van CGRP tegengaat wordt het een ‘selective calcitonin gene-related peptide receptor antagonist’, of afgekort ‘CGRP-receptorantagonist‘ genoemd, of ook wel ‘CGRP-antagonist‘.

Wat mag ik ervan verwachten?

Erenumab vermindert het aantal migraine-aanvallen. Bovendien wordt de ernst van de migraine ook minder. Daardoor hoeven mensen die het middel gebruiken vaak minder andere antimigraine-middelen te gebruiken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere middelen kan ook erenumab bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting Productkenmerken van de EPAR van Aimovig. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Zijn er contra-indicaties?

Op dit moment zijn bij ons geen contra-indicaties voor erenumab bekend.

Gebruik tijdens zwangerschap

Als een zwangere vrouwen een geneesmiddel gebruikt bestaat het risico dat het middel de placenta passeert. Als dat gebeurt komt het geneesmiddel in het bloed van het ongeboren kind terecht. Sommige geneesmiddelen kunnen op die manier de normale ontwikkeling van het ongeboren kind verstoren. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Als dat zo is wordt gesproken van ’teratogeniteit’ van het geneesmiddel.

Het is momenteel nog niet bekend of het middel schade kan veroorzaken aan het ongeboren kind. Tijdens dierproeven met zwangere apen zijn geen afwijkingen gevonden.

Aanbevolen wordt om de voordelen van gebruik van erenumab voor de moeder af te wegen tegen de potentiële risico’s voor het kind.

Aimovig en borstvoeding

Als vrouwen die borstvoeding geven geneesmiddelen gebruiken bestaat de kans dat kleine hoeveelheden van het geneesmiddel worden uitgescheiden in de moedermelk. Op die manier krijgt de baby dus kleine hoeveelheden van het geneesmiddel binnen. Dit kan tot bijwerkingen bij de baby leiden.

Van erenumab is niet bekend of het in de moedermelk wordt uitgescheiden. Daarom wordt, net als bij zwangerschap, aangeraden om de voordelen van het gebruik voor de moeder af te wegen tegen de mogelijke nadelen voor het kind. Het is dan altijd raadzaam om het kind regelmatig te controleren op het voorkomen van bijwerkingen.

Wat kost het?

In de Verenigde Staten kost een jaar behandeling met erenumab zo’n $10.000. De verwachte prijs in Europa is EUR 6.000. Het is nog niet bekend in hoeverre het middel vergoed gaat worden door de ziektekostenverzekeraars.

Synoniemen

Andere namen voor erenumab zijn Aimovig en AMG 334.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 mei 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2020


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Aimovig vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

3 gedachten over “Erenumab”

 1. Verelst Sara

  Bij mijn vrouw is gisteren de 2de injectie geplaatst maar jammer genoeg weinig resultaat prijs/kwaliteit.
  Graag had ik geweten hoelang zo’n injectie werkt eigenlijk want zij krijgt er één per maand.
  Na 2 injecties dus nog migraine van s’morgens tot :s avonds, altijd dus.
  Ze voelt iets van resultaat maar is niet erg.

 2. ik ben 74 en heb al 25 jaar iedere nacht migraine, daar komt nu ook overdag bij. jullie begrijpen dit is geen leven.
  Ik was zo blij dat er een nieuw medicijn kwam.
  Maar helaas ik moet het zelf gaan halen in Zwitserland dan kost het € 800 per injectie. Waarom nog niet hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven