Nimodipine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is nimodipine?

Nimodipine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om neurologische uitvalsverschijnselen na hersenbloeding te voorkomen. Het wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Nimotop.

Nimotop is beschikbaar als tablet en als vloeistof voor injectie.

nimodipine (Nimotop) tabletten
verpakking nimodipine (Nimotop) tabletten

Toepassingen nimodipine

Nimodipine wordt gebruikt bij de behandeling van mensen die een zogenaamde subarachnoïdale bloeding hebben gehad.

Bij mensen die een subarachnoïdale bloeding hebben gehad gaan, als reactie op het bloedverlies, de slagaders in de hersenen samenknijpen. Deze samentrekkingen worden ‘arteriële spasmen’ genoemd. Het voordeel van dergelijke arteriële spasmen is dat de bloeding afneemt. Het nadeel is dat ook andere delen van de hersenen minder bloedtoevoer krijgen. Dat kan leiden tot ischemie in bepaalde delen van de hersenen.

Door ischemie in de hersenen kunnen neurologische uitvalsverschijnselen optreden, zoals verlamming van een arm, niet meer kunnen praten, afname van het gezichtsvermogen etc.

Nimodipine wordt gebruikt om het ontstaan van neurologische uitvalsverschijnselen door ischemie tegen te gaan. Het voorkomt samentrekking (spasme) van slagaders in de hersenen.

Hoe werkt nimodipine?

Nimodipine is een zogenaamde calciumkanaalblokkeerder (calciumantagonist). Dat betekent dat het calciumkanaaltjes in de celmembraan van spiervezelcellen blokkeert. Dat doet nimodipine in de calciumkanaaltjes van spiervezelcellen in de wanden van slagaders.

Calcium is nodig voor spiervezelcellen om te kunnen samentrekken. Om aan calcium te komen hebben spiervezelcellen calciumkanaaltjes in de celmembraan. Zo kan calcium van buiten de spiercel instromen. Dat bevordert de samentrekking (contractie) van de spiervezel.

Door de instroom van calcium via de calciumkanaaltjes te blokkeren verhindert nimodipine het samentrekken van de spiervezelcellen.

Bijwerkingen nimodipine

Net als andere calciumblokkeerders kan ook nimodipine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen worden het vaakst gemeld:

  • snelle hartslag (tachycardie)
  • lage bloeddruk (hypotensie)
  • hoofdpijn

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van nimodipine.

nimodipine molecuulstructuur
nimodipine molecuulstructuur (bron: Denwet)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven