Nifedipine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is nifedipine?

Nifedipine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en angina pectoris. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Bayer onder de merknaam Adalat. Daarnaast zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar.

Adalat is beschikbaar als tablet met gereguleerde afgifte. Deze tablet wordt ‘Adalat OROS’ genoemd. Adalat OROS is beschikbaar met 30 milligram en met 60 milligram nifedipine.

Van de generieke versies zijn zowel capsules als tabletten met gereguleerde afgifte (‘Retard’-tabletten) beschikbaar. De capsules bevatten 5 milligram of 10 milligram nifedipine. De Retard-tabletten bevatten 10 milligram, 20 milligram, 30 milligram of 60 milligram nifedipine.

Adalat OROS - nifedipine tablet met gereguleerde afgifte
Adalat OROS – nifedipine tablet met gereguleerde afgifte

Hoe werkt het?

Nifedipine is een zogenaamde ‘calciumantagonist‘. Het gaat de werking van calcium tegen. Calcium speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spiervezels. Door de werking van calcium in bloedvaten tegen te gaan verslapt nifedipine de spiertjes in de wanden van de bloedvaten. Het gevolg is dat de spanning in de bloedvatwand minder wordt. De bloedvaten worden hierdoor wijder, zodat de druk in de bloedvaten – de ‘bloeddruk’ – afneemt.

Ook de kransslagaderen van het hart worden wijder door behandeling met nifedipine. Zo kan meer bloed door het hart stromen. Ook hoeft het hart minder hard te werken doordat de bloeddruk in de rest van het lichaam lager is. Het hart hoeft dan niet tegen een hoge weerstand in bloed door het lichaam te pompen. De belasting van het hart vermindert hierdoor.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nifedipine wordt gebruikt bij de behandeling van:

Hoewel het er officieel niet voor bedoeld is wordt nifedipine soms ook gebruikt als weeënremmer bij dreigende vroeggeboorte.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook nifedipine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Zijn er contra-indicaties?

Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder een behandeling – in dit geval nifedipine – niet gebruikt mag worden. Nifedipine mag niet worden gebruikt door mensen met een verlaagde bloeddruk (hypotensie).

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige geneesmiddelen kunnen bij gebruik door zwangere vrouwen schade veroorzaken bij het ongeboren kind. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Het ontstaan van aangeboren afwijkingen gebeurt meestal tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dan worden namelijk de organen van het ongeboren kind aangelegd.

an nifedipine is niet bekend in hoeverre het middel schadelijk is voor het ongeboren kind. Bij dieren is dat echter wel aangetoond. Daarom wordt voor de zekerheid afgeraden om nifedipine gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap te gebruiken. Na die periode zijn de organen van het ongeboren kind aangelegd en is de kans op aangeboren afwijkingen veel kleiner.

Als de eerste drie maanden van de zwangerschap voorbij zijn kan de arts besluiten het middel voor te schrijven als de mogelijke voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Het is dan van belang om de bloeddruk goed te controleren.

Gebruik tijdens geven van borstvoeding

Sommige geneesmiddelen kunnen bij gebruik door zogende vrouwen worden uitgescheiden in de moedermelk. Dat betekent dat de baby door het drinken van moedermelk wordt blootgesteld aan het geneesmiddel. Zo kunnen ook bij de baby bijwerkingen optreden.

Van nifedipine is inderdaad bekend dat het wordt uitgescheiden in moedermelk. De mogelijke nadelige effecten bij het kind zullen daarom moeten worden afgewogen tegen de voordelen die het middel heeft voor de zogende moeder.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van nifedipine tablet met gereguleerde afgifte.


nifedipine molecuulstructuur
nifedipine molecuulstructuur (bron: Ayacop)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven