Nicardipine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is nicardipine?

Nicardipine is een geneesmiddel tegen hypertensie (hoge bloeddruk). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Cardene. Cardene is alleen beschikbaar als vloeistof voor injectie of infuus.

Werkingsmechanisme – Hoe werkt het?

Nicardipine werkt als calciumblokker. Dat betekent dat het de instroom van calcium in spiertjes in de wanden van slagaders tegengaat. De spiertjes hebben calcium nodig om samen te trekken. Door nicardipine toe te dienen kunnen de spiertjes minder goed samentrekken. Het gevolg is verslapping van de spiertjes, en daarmee ook van de bloedvatwand van de slagaders. De slagaders in het lichaam zullen hierdoor verwijden, en de bloeddruk daardoor afnemen.

Indicaties – Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nicardipine wordt gebruikt bij ernstige vormen van hypertensie, zoals:

Daarnaast wordt het ook gegeven aan patiënten die vlak na een operatie een hoge bloeddruk hebben. Dit wordt ‘postoperatieve hypertensie’ genoemd.

Bijwerkingen van nicardipine

Net als andere medicijnen kan ook nicardipine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van nicardipine zijn:

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van nicardipine.

nicardipine molecuulstructuur
nicardipine molecuulstructuur (bron: Fvasconcellos)

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van nicardipine vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven