Isradipine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is isradipine?

Isradipine is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (hypertensie). Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Lomir.

Lomir wordt geleverd als capsule met vertraagde afgifte. Eén capsule Lomir bevat 5 milligram isradipine.

Lomir (isradipine) tabletten
Lomir (isradipine) tabletten

Hoe werkt isradipine?

Isradipine behoort tot een groep geneesmiddelen die ‘calciumblokkers‘ of ‘calciumantagonisten‘ wordt genoemd.

Calcium is van belang voor spiercellen om goed samen te kunnen trekken. Calciumblokkers verhinderen de instroom van calcium via calciumkanaaltjes de spiercellen in. De calciumkanaaltjes die door calciumblokkers worden geblokkeerd zitten in de celmembranen van spiervezelcellen in de wanden van bloedvaten. Het gaat dan om de wanden van slagaders.

Door de calciumkanaaltjes te blokkeren komt er minder calcium in de spiervezelcellen. Dit kunnen daardoor niet meer goed samentrekken. Het gevolg is dat de spiervezels, en daarmee de bloedvatwand, verslappen. De bloedvaten worden hierdoor wijder zodat het bloed er makkelijker doorheen kan stromen.

Verwijding van slagaders in het lichaam leidt ertoe dat de bloeddruk zal dalen. Vandaar dat isradipine wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Isradipine wordt gebruikt bij de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk).

Bijwerkingen isradipine

Net als andere geneesmiddelen kan isradipine bijwerkingen geven. De onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige geneesmiddelen komen tijdens de zwangerschap via de placenta in het bloed van het ongeboren kind terecht. Sommige geneesmiddelen kunnen op die manier afwijkingen veroorzaken bij het kind.

Er is weinig bekend over de schadelijkheid van isradipine voor het ongeboren kind. Uit onderzoek bij dieren zijn geen aanwijzingen gevonden voor schadelijkheid. Wel kan het middel in hoge doses de contractiekracht van de baarmoeder verminderen. Dat kan tot problemen bij de bevalling leiden. Daarom wordt geadviseerd om het middel alleen tijdens zwangerschap te gebruiken als de voordelen van het gebruik opwegen tegen deze mogelijke nadelen.

Gebruik bij het geven van borstvoeding

Als een zogende moeder isradipine gebruikt worden kleine hoeveelheden daarvan uitgescheiden in de moedermelk. Als het kind borstvoeding krijgt kan het dus op die manier kleine hoeveelheden isradipine binnen krijgen. Dat kan tot bijwerkingen leiden. Aanbevolen wordt om de risico’s daarvan af te wegen tegen de voordelen van gebruik van het middel voor de moeder.

Zijn er contra-indicaties?

Er zijn bepaalde aandoeningen waarbij isradipine niet gebruikt mag worden. Dergelijke aandoeningen of omstandigheden worden ‘contra-indicaties‘ genoemd. Isradipine is bij mensen met deze aandoeningen ‘gecontraïndiceerd’.

Het gaat om de volgende aandoeningen:

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Lomir (isradipine).


isradipine molecuulstructuur
isradipine molecuulstructuur (bron: Von Denwet)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven