Amlodipine

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is amlodipine?

Amlodipine is een geneesmiddel. Het wordt gebruikt voor de behandeling van hypertensie. Daarnaast kan het ook worden gebruikt bij de behandeling van angina pectoris. Amlodipine wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Norvasc. Er zijn ook merkloze versies van het middel beschikbaar. Amlodipine is beschikbaar in tabletvorm en als drank. Van de tabletten zijn twee sterktes beschikbaar: met 5 mg en met 10 mg amlodipine.

Hoe werkt het?

Amlodipine is een zogenaamde ‘calciumkanaalblokkeerder‘, ook wel ‘calciumantagonist‘ genoemd. Dat betekent dat het de instroom van calcium in de spiercellen van bloedvaten belemmert. Hierdoor kunnen de spiercellen niet meer goed samentrekken. Dat betekent dat de bloedvatwand slapper zal worden en de bloedvaten verwijden. Verwijding van slagaders in het lichaam zorgt voor verlaging van de bloeddruk.

Toepassingen amlodipine

Amlodipine wordt gebruikt bij de behandeling van ‘gewone’ angina pectoris, vasospastische angina pectoris (Prinzmetal angina) en hypertensie (hoge bloeddruk).

Bijwerkingen amlodipine

Net als andere medicijnen kan amlodipine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Gebruik tijdens zwangerschap

Sommige medicijnen kunnen via de moederkoek (placenta) in het bloed van het ongeboren kind terechtkomen. Dat kan – vooral tijdens de eerste paar maanden van de zwangerschap – leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind. Dat is namelijk de periode dat de organen worden aangelegd.

Van amlodipine is niet goed bekend in hoeverre het de placenta kan passeren. Uit dieronderzoek is echter gebleken dat het middel inderdaad afwijkingen kan veroorzaken bij de foetus. Daarom wordt aangeraden amlodipine alleen te gebruiken tijdens zwangerschap als er geen alternatief middel beschikbaar is.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Amlodipine wordt in kleine hoeveelheden uitgescheiden in de moedermelk. Dat kan bij het geven van borstvoeding leiden tot bijwerkingen bij het kind. Daarom wordt zogende moeders afgeraden om amlodipine te gebruiken, of eventueel om geen borstvoeding te geven.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van amlodipine.

amlodipine molecuulstructuur
amlodipine molecuulstructuur

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven