Tacrolimus zalf

Bijgewerkt op 20 maart 2024

Wat is tacrolimus zalf?

Tacrolimus zalf is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van hardnekkige vormen van eczeem. Het wordt op de markt gebracht door Astellas Pharma onder de merknaam Protopic.

Protopic is beschikbaar in twee sterktes:

  • Protopic 0,03% – 0,3 milligram tacrolimus per gram zalf
  • Protopic 0,1% – 1 milligram tacrolimus per gram zalf
Protopic (tacrolimus zalf)
Protopic (tacrolimus zalf)

Hoe werkt het?

Daardoor worden ontstekingsreacties minder. Eczeem is in feite een ontstekingsreactie van de huid. Tacrolimus zalf onderdrukt het afweersysteem op de plaats van aanbrengen. Dit gebeurt door het remmen van een stofje dat cellen van het immuunsysteem activeert. Dit stofje heet calcineurine. Tacrolimus is daarom een calcineurineremmer.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tacrolimus zalf wordt gebruikt bij de behandeling van atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) dat niet goed reageert op behandeling met corticosteroïden.

Soms wordt tacrolimus zalf ook gebruikt bij de behandeling van hardnekkige vormen van contacteczeem.

Bijwerkingen tacrolimus zalf

Net als andere medicijnen kan tacrolimus zalf bijwerkingen geven. Het gaat meestal om klachten en afwijkingen op de plaats waar de zalf wordt aangebracht. Zo kan het leiden tot jeuk, branderig gevoel en roodheid op de plek van aanbrengen. Ook kunnen puistjes ontstaan.

Het voordeel van tacrolimus zalf ten opzichte van corticoïdzalven is dat het geen verdunning van de huid (atrofie) geeft.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Protopic. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven