Bijgewerkt op 20 maart 2024
Wat is tacrolimus?
Tacrolimus is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt (immunosuppressivum). Het wordt gebruikt om orgaanafstoting na niertransplantatie, levertransplantatie en harttransplantatie te voorkomen. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa. Het middel wordt op de markt gebracht door Sandoz onder de merknamen Adport en Dailiport, door Astellas Pharma onder de merknamen Advagraf, Modigraf en Prograft, en door Chiesi onder de merknaam Envarsus. Ook zijn merkloze producten met tacrolimus beschikbaar. De verschillende producten worden geleverd als tablet, als capsule, als tablet met gereguleerde afgifte, als capsule met gereguleerde afgifte en als vloeistof voor injectie of infusie.
Hoe werkt het?
Tacrolimus is een zogenaamde calcineurineremmer.
Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?
Tacrolimus wordt gebruikt om afstoting van orgaantransplantaten te voorkomen. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa.
Welke dosering?
De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de patiënt. Bij de preventie van orgaanafstoting na niertransplantatie is de aanbevolen dosering voor capsule en granulaat 0,20-0,30 mg/kg per dag, verdeeld over twee doses. Voor toediening direct in de bloedbaan (intraveneus) geldt een aanbevolen dosering van 0,05-0,10 mg/kg per 24 uur als continu infuus. De toediening dient binnen 24 uur na de transplantatie te beginnen. Voor meer informatie over dosering verwijzen wij naar de bijsluiter van tacrolimus.
Welke bijwerkingen geeft het?
Net als andere immunosuppressiva kan tacrolimus bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid, braken diarree, trillende handen, kortademigheid, hoesten, duizeligheid, verstopte neus, keelpijn, snelle hartslag, verwardheid, depressiviteit, gevoelens van angst en hallucinaties. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een verhoogd glucose gehalte (hyperglycemie) en een verhoogd kalium gehalte (hyperkaliëmie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van tacrolimus.
ATC-code
L04AD02
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van tacrolimus vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.