Pimecrolimus

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is pimecrolimus?

Pimecrolimus is een geneesmiddel dat ontsteking tegengaat. Het wordt gebruikt bij de behandeling van ontstekingen van de huid. Pimecrolimus wordt op de markt gebracht door Mylan onder de merknaam Elidel. Elidel wordt geleverd als crème. Een tube Elidel bevat 30 gram crème met een sterkte van 1% (10 mg/g).

Hoe werkt het?

Pimecrolimus is een zogenaamde calcineurineremmer. Voor meer informatie over het werkingsmechanisme verwijzen wij naar de webpagina over calcineurineremmers.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Elidel wordt gebruikt bij de behandeling van ontstekingen van de huid (dermatitis, eczeem), en met name bij constitutioneel eczeem. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van andere vormen van huidontsteking, zoals contacteczeem en clownseczeem (dermatitis perioralis).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Pimecrolimus kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een branderig gevoel, roodheid, jeuk en/of irritatie aan de behandelde huid en folliculitis. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Elidel. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.

ATC-code

D11AH02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven