Calcineurine remmers

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat zijn calcineurine remmers?

Calcineurine remmers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om het afweersysteem te onderdrukken. Ze worden onder andere gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Daarnaast worden ze ook gebruikt om orgaanafstoting na orgaantransplantatie tegen te gaan.

Welke calcineurine remmers zijn er?

De volgende middelen behoren tot de groep van calcineurineremmers:

Hoe werken ze?

Calcineurineremmers remmen het stofje calcineurine. Calcineurine speelt een rol bij het activeren van cellen van het afweersysteem. Het gaat om de zogenaamde T-cellen. Door calcineurine te remmen wordt minder interleukine 2 (IL-2) aangemaakt en afgegeven. Afgifte van IL-2 leidt tot activatie van deze T-cellen. De T-cellen worden daarom bij gebruik van calcineurine remmers minder actief.

Bij welke aandoeningen?

Calcineurine remmers worden gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten. Dat zijn ziekten waarbij het afweersysteem zich tegen onderdelen van het eigen lichaam richt. Daarnaast worden ze gebruikt om afstotingsreacties na orgaantransplantatie tegen te gaan.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kunnen calcineurineremmers bijwerkingen geven. Voorbeelden van bijwerkingen die kunnen optreden na inname van dit soort middelen zijn:

Engelse vertaling

calcineurin inhibitors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven