Metformine

Wat is metformine?

Metformine is een geneesmiddel tegen suikerziekte. Het wordt gebruikt bij de behandeling van type-2 diabetes. Deze vorm van suikerziekte werd in het verleden ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd.

Metformine wordt als tablet geleverd in verschillende sterktes: 500 mg, 850 mg, en 1000 mg. Het werd onder verschillende merknamen op de markt gebracht, waaronder Glucophage en Diaformin. Tegenwoordig zijn vooral merkloze versies beschikbaar. Daarnaast wordt het middel in combinatie met andere geneesmiddelen tegen diabetes op de markt gebracht. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn Glucovance en Janumet.

metformine tabletten
metformine tabletten

Werking

Glucose komt in het bloed doordat we voedingsmiddelen eten waarin glucose zit. Daarnaast wordt glucose ook gemaakt in de lever. Ook deze glucose komt in het bloed terecht. De aanmaak van glucose in de lever wordt geremd door metformine. Daardoor zal gebruik van dit middel ertoe leiden dat minder glucose wordt aangemaakt in de lever en dus ook minder glucose in het bloed terechtkomt. Hierdoor zal het glucose gehalte in het bloed dalen.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen kan ook metformine bijwerkingen veroorzaken. Hieronder een lijst met mogelijke bijwerkingen. De bijwerkingen die bovenaan staan komen regelmatig voor. Naarmate de bijwerking verder naar beneden staat in de lijst komt deze minder vaak voor. De bijwerkingen die onderaan staan komen zeer zelden voor.

Engelse term

metformin

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 november 2016

1 gedachte over “Metformine”

  1. Ontzettend veel pijn in spieren…………………veel winderigheid………en jeuk……..bah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven