Tirzepatide

Bijgewerkt op 4 februari 2024

Wat is tirzepatide?

Tirzepatide is een geneesmiddel tegen overgewicht (obesitas). Het wordt geleverd als injectie voor toediening onder de huid (subcutane injectie). De injectie wordt eenmaal per week toegediend. Er zijn injecties in drie sterktes, namelijk met 5 mg, 10 mg of 15 mg tirzepatide. Tirzepatide is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly. Op dit moment (juli 2022) is het middel in Nederland nog niet beschikbaar.

Hoe werkt het?

Tirzepatide is, net als Saxenda, een zogenaamde GLP1-agonist. Deze middelen verminderen het gevoel van trek in eten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat glucose uit voedsel minder snel wordt opgenomen vanuit de darm in het bloed. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GLP1-agonisten. Behalve GLP1-agonist is tirzepatide ook GIP-agonist. Het heeft dezelfde werking als het lichaamseigen stofje GIP (glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide).

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Tirzepatide wordt gebruikt bij de behandeling van ernstig overgewicht (obesitas).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan tirzepatide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree of juist obstipatie en duizeligheid.

Engelse vertaling

tirzepatide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven