Semaglutide

Bijgewerkt op 20 maart 2024

Wat is semaglutide?

Semaglutide is een geneesmiddel tegen diabetes type 2. Het wordt verkocht door NovoNordisk. Het is beschikbaar als tablet en als injectie voor onder de huid (subcutaan).

De tablet wordt verkocht onder de merknaam Rybelsus. Rybelsus is beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 3 mg, 7 mg en 14 mg van de werkzame stof.

De onderhuidse injectie wordt verkocht onder de merknaam Ozempic. Ozempic is beschikbaar als oplossing voor injectie onder de huid. Er zijn drie sterktes, namelijke met respectievelijk 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg semaglutide.

Ozempic (semaglutide)
Ozempic (semaglutide) – bron: NovoNordisk

Voor wie is het bedoeld?

Semaglutide is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 bij wie dieet en lichaamsbeweging alleen onvoldoende zijn om het bloedsuiker gehalte te regelen, en die niet in aanmerking komen voor behandeling met metformine.

Hoe werkt het?

Semaglutide is een zogenaamde ‘GLP-1-receptoragonist’. Dat betekent dat het de werking van het stofje GLP-1 nabootst. GLP-1 is een hormoon dat in de darm wordt aangemaakt. Het verhoogt de hoeveelheid insuline die door de alvleesklier wordt afgegeven. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed de weefsels ingaat. Daar is glucose nodig voor de stofwisseling. Doordat glucose vanuit het bloed de weefselcellen ingaat wordt het glucose gehalte van het bloed lager.

Naast verlaging van het glucose gehalte van het bloed verlaagt semaglutide ook het lichaamsgewicht. Het werkingsmechanisme berust op de misselijkheid die het middel als bijwerking heeft. Dit geldt met name wanneer semaglutide als tablet wordt geslikt. Het misselijke gevoel leidt ertoe dat je minder gaat eten en dus afvalt. De tablet (Rybelsus) wordt daarom ook voorgeschreven voor de behandeling van obesitas.

Welke dosering?

Hieronder de geadviseerde dosering voor de tablet en de onderhuidse injectie. De arts kan redenen hebben om van deze geadviseerde dosering af te wijken.

Tablet

De begindosis van Rybelsus (semaglutide tabletten) is eenmaal per dag een tablet van 3 mg. Deze startdosering wordt meestal voor één maand voorgeschreven. Vaak zal na één maand de dosering worden verhoogd naar eenmaal per dag een tablet van 7 mg. Voor veel mensen is dit de onderhoudsdosering. Bij sommigen zal het nodig zijn om de dosis te verhogen tot eenmaal per dag 14 mg.

Slik de tablet in z’n geheel door met een slok water. Wacht ten minste een half uur voordat je vervolgens iets eet of drinkt. Ook met het innemen van andere medicijnen dient minimaal een half uur te worden gewacht.

Injectie

De begindosis van Ozempic (onderhuidse injectie) is eenmaal per week een injectie van 0,25 mg semaglutide. Na vier weken wordt de dosering opgehoogd naar eenmaal per week 0,5 mg. Eventueel kan de dosering verder worden verhoogd naar maximaal 1 mg. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere middelen kan semaglutide bijwerkingen geven. Onderstaande bijwerkingen komen het meest voor.

Ook kan een verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) optreden, met name wanneer semaglutide wordt gebruikt in combinatie met andere bloedsuikerverlagende geneesmiddelen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Ozempic (semaglutide). ‘EPAR’ staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Ozempic (semaglutide) of Rybelsus vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

26 gedachten over “Semaglutide”

 1. Beste mensen, hou toch op met die troep om je misselijk te voelen.
  Als je te dik bent komt dat over het algemeen omdat je rommel eet.
  Je eet van alles waar te weinig inzit waar je lichaam behoefte aan heeft en van de rest wordt je dik.
  Als je op dieet gaat krijg je nog minder binnen en wordt je ziek.
  Dus elke dag echt koken, aardappelen, groente en weinig vlees.
  Vegetariërs zijn zelden dik.

  1. Niet iedereen heeft verkeerde
   eetgewoontes.
   Meerdere factoren kunnen overgewicht veroorzaken.
   En natuurlijk blijft een gezond eetpatroon wenselijk.

 2. Ik gebruik 0,5 voor een paar maanden nu en ben 0,0 afgevallen en ben ook niet misselijk en heb geen bijwerkingen alleen soms pijn in mijn zij wat kan duiden op nieren maar dat wordt komende week onderzocht

 3. Ik heb diabetes type 2 , ik gebruik dit middel nu 2 jaar, ik ben begonnen met 0,25 mg, daarna 0,50 en nu sinds 1 jaar 1 mg, ik woog 125 kilo en nu 104, mijn suikerwaarde was 8,9 en nu 7,5, in het begin was ik heel erg misselijk, maar ik heb nu veel last, sinds een jaar van obstipatie, en een bedorven maag waardoor ik me echt ellendig voel, ik ga kijken of het net zo goed blijft gaan als ik met dit middel stop.

 4. J.A. Bergsma

  Ik zit nu onder de jeukende bulten wordt er helemaal gek van lekker zo’n bijwerking van Ozempic. ben wel 10 kg afgevallen maar ga met dit middel stoppen. Verstopping jeuk en slechter zien. Insuline zal wel weer stijgen maar weegt niet op tegen die jeuk enz. Geen fijn middel dus. En als je er kanker van kan krijgen hoeft het voor mij al helemaal niet, Ik let op mijn gewicht want dat scheelt ook met spuiten. Tresiba 200 was 102 eenheden per dag nu gemiddeld 36. maar zal wel weer hoger worden. Dat liever dan al de besproken bijwerkingen. Zelf dicipline werk nog het beste.

 5. Ik woon op de canarische eilanden en mijn arts heeft het voorgeschreven ik gebruik ook novorapid en toujoe,heb diabetes1.Nu lees ikoveral dat het voor Diabetes 2 gebruikt word.Heeft mijn arts zich vergist of kan het ook bij type 1 gebruikt worden?

  1. Normaal wordt ozempic voorgeschreven bij type 2. Het verlaagd de glycaemie. Bij type 1 kan je dan sneller hypo’s krijgen. Maarja mensen zonder diabetes gebruiken het ook

 6. 08-06-2020
  Hallo, ik gebruik een half jaar Ozempic 0,5MG., geen enkele bijwerking, wel minder eetlust, nu inmiddels +/- 15kg af gevallen. Hba1C is fors gedaald m zit nu op 6.5, fantastisch.
  De laatste week zijn mijn suikerwaardes gestegen, wat mij wel zorgen baart.

 7. Ik gebruik nu een jaar 0,5 en mijn bloedwaarde kruipen weer langzaam omhoog. Daarom besloten om over te gaan tot 1 mg welke ik vanavond voor het eerst ga spuiten. Zijn er mensen die veel last hebben gehad van de verdubbeling of viel dat mee. Ik spuit daarnaast nog 1 maal per dag 24 EH langwerkende insuline. Enige waar ik met 0,5 nu nog wel last van heb is obstipatie of juist diarree. Na sterke inspanning nog wel misselijk.
  Ik ben 10 kg kwijt geraakt.
  Ook heb ik de laatste tijd veel last van jeuk voornamelijk op mijn romp en onderbenen.

 8. Gebruik het nu 6 maanden, samen met 2400mg Metformine nuchtere suikerwaardes rond de 5.8 en ik ben 16 kg afgevallen. Super middel, maar ik ben nog wel regelmatig misselijk. De ene week nauwelijks last, de andere week een hele week beroerd.

 9. marjolijn van steenis

  HALL IK GEBRUIK NU 6MND OZEMPIC HEEL BEROERD GEWEEST MAAR 14 KG AFGEVALLEN IK ZIT NU OP 1MG MAAR MOET BEST NOG WEL OPBOEREN EN AF EN TOE MISSELIJK.KENT IEMAND DIT

  1. Hallo,
   Ik herken dat zeker. Ik gebruik het nu ruim een jaar maar boeren en misselijk heb ik ook nog met vlagen last van. Sinds gister zit ik op 1mg.

 10. Meybos peggy

  Ik gebruik dit middel nu 4 maanden,de eerste 6 weken waren zeer erg. Braken,misselijk duizelig tot zelfs rechtstaans in slaap vallen op een feestje. Nu is alles onder controle ben 18kg kwijt

 11. J.M. van Lierop

  Ik gebruik dit middel nu10 maanden bloedwaarden is tussen 6 en 8 . Ik heb kunnen stoppen met 42 eenheden insuline . En ik ben 12 kilo afgevallen . Wel heb ik elke week 2 dagen last van opboeren . Maar dat neem ik voor lief . Ben verder zeer tevreden

 12. Ik gebruik het middel 8 weken 3 kilo kwijt maar suiker blijft hoog blijf misselijk en ook minder trek ook soms diaree of verstopping

 13. Ingrid nolten

  Gebruik het middel nu 5 weken. 3 kilo afgevallen. Wel misselijk en beroerd. Minder eetlust. Hopelijk zijn de bijwerkingen van korte duur. Bloedwaarden zijn goed

 14. Elly Bruinsma

  Gebruik het nu 4 maanden , eerst wat moeite met de ontlasting . Alles gaat nu goed . 8 kg gewicht kwijt .

 15. Harriet Verkaart

  Ik gebruik dit nu 2 maanden, 1 x per week 0,50. Mijn Hba1C is gezakt van 74 naar 54, ook 6 kilo afgevallen.. Eerste weken last gehad van misselijkheid, overgeven… Maar sinds 5 weken nergens geen last meer van… Wel minder eetlust.

  1. B.M. Claessen

   Nu eerste week gestart met ozempic,iets minder eetlust vaker aandrang voor stoelgang, en 0,8 kilo kwijt.

  1. Ik heb sinds een paar weken ook last van jeuk op mijn rug, buik en onderbenen.
   Ik gebruik dit middel al meer dan een jaar en krijg daar nu pas last van.

   Mvg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven