Dulaglutide

Bijgewerkt op 4 februari 2024

Wat is dulaglutide?

Dulaglutide is een geneesmiddel tegen suikerziekte. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Trulicity. Trulicity wordt geleverd als een pen voor zelfinjectie. De injectie wordt eenmaal per week toegediend onder de huid (subcutaan). Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van dulaglutide.

Trulicity (dulaglutide) injectiepen voor injectie onder de huid
Trulicity (dulaglutide) injectiepen voor injectie onder de huid – bron: Trulicity.com

Hoe werkt het?

Dulaglutide is een zogenaamde GLP-1 agonist. Dat betekent dat het GLP-1 receptoren op bepaalde cellen in het lichaam prikkelt. Daarmee heeft het dezelfde werking als GLP-1 (glucagon like peptide 1). GLP-1 speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloedsuikerspiegel. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over GLP-1 agonisten.

Bij welke aandoeningen?

Dulaglutide wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan dulaglutide bijwerkingen geven. De meest voorkomende zijn:

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Trulicity.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van dulaglutide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

3 gedachten over “Dulaglutide”

 1. N.Driessen

  ik gebruik het al 1 – 1/2 jaar voor diabetes 2.Voel me er heel goed op en de waarden zijn ook oké.
  Wel heel vervelend dat het bij tijd en wijle niet leverbaar is!
  Hoop niet dat dat komt omdat het nu zo populair is als afval methode want ik heb het gewoon nodig voor m´n gezondheid…!

 2. Voor ik dit medicijn ging gebruiken las ik net als velen de reviews , en ik werd erg angstig om te gaan beginnen met Trulicity 1.5mg ,Mensen laat je hier niet door van de wijs brengen want er word bijna alleen geschreven als er een slechte ervaring is met dit medicijn . Daarom nu eens een goed verhaal. Ben er nu 10 weken mee bezig ,geen bijwerkingen, 11 kilo afgevallen , alle waardes die te hoog waren zitten nu op het goede niveau, vooral de suiker die voorheen op de 18 zat,nu nuchter 5.2,en gestopt met cliclazide. Het enige waar je op moet letten is niet te veel eten want dan kan je last krijgen van een erg vol gevoel tot een blok gevoel in je maag , maar dat is een kwestie van aan gaan voelen en je lichaam laat het daarna wel weten door flink naar de wc te gaan. Probeer wel wat meer te bewegen,(als dat lukt) maak eens een wandelingetje of op je werk wat meer te lopen. Zelf ben ik blij dat ik toch gewoon kan eten , natuurlijk niet elke dag naar de Mac maar gewoon normaal , geen 2 stukjes vlees maar 1 stukje bijvoorbeeld.
  Ik hoop hierbij wat mensen te kunnen motiveren om het middel toch te gaan gebruiken . Ben er zelf erg blij mee
  Vriendelijke groetjes,
  Carlo

 3. André Manbodh

  Werking Injectiepen.
  Uit de gebruikershandeling van Trulicity blijkt dat de injectie klaar is als een klik wordt vernomen en het grijze deel zichtbaar is in het venster.
  Is de (juiste) dosis toegediend als de klik wel wordt vernomen maar het grijze deel in het venster deels- danwel in het geheel niet wordt waargenomen?

  Uw reactie zie ik gaarne tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven