Bloedsuikerverlagende middelen

Bijgewerkt op 23 mei 2023

Wat zijn bloedsuikerverlagende middelen?

Bloedsuikerverlagende middelen zijn geneesmiddelen die, zoals de naam al aangeeft, het bloedsuiker gehalte verlagen. Deze middelen worden gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes). De wetenschappelijke naam voor deze middelen is ‘hypoglycemica’. Omdat ze worden gebruikt voor de behandeling van suikerziekte worden ze ook ‘antidiabetica‘ genoemd.

Welke zijn er?

Er werd oorspronkelijk onderscheid gemaakt tussen insulines en orale bloedsuikerverlagende middelen (‘orale antidiabetica’). Insulines worden vooral voorgeschreven aan mensen met diabetes type 1. Orale antidiabetica worden vooral voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Er zijn een aantal nieuwe middelen beschikbaar gekomen die niet onder deze groepen vallen. Daarom worden bloedsuikerverlagende middelen tegenwoordig ingedeeld naar hun werking. De volgende groepen kunnen dan worden onderscheiden:

  • Vervanging van insuline:
    • verschillende soorten insulines
  • Bevorderen werking van insuline:
  • Bevorderen afgifte van insuline:
  • Bevorderen uitplassen van glucose:

Insulines

Insuline is een hormoon dat in ons lichaam voorkomt. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed de cellen ingaat. Daar wordt de glucose gebruikt als energiebron. Bij mensen die zelf onvoldoende insuline aanmaken kan insuline als geneesmiddel worden voorgeschreven.

Hoe werken ze?

Bloedsuikerverlagende middelen verlagen het glucose gehalte in het bloed. Hoe ze dat doen is voor elk type geneesmiddel verschillend. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s over de verschillende soorten geneesmiddelen.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

Bloedsuikerverlagende middelen worden gebruikt bij de behandeling van de verschillende vormen van suikerziekte, zoals diabetes type 1, diabetest type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Welke bijwerkingen kunnen ze geven?

Net als andere geneesmiddelen kunnen bloedsuikerverlagers bijwerkingen geven. De meest kenmerkende bijwerking van dit soort middelen is een verlaagd glucose gehalte in het bloed (hypoglycemie). Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s van de verschillende antidiabetica.

Synoniemen

Andere namen voor bloedsuikerverlagende middelen zijn hypoglycemica, glucoseverlagende medicijnen, geneesmiddelen tegen suikerziekte, bloedsuikerverlagers en antidiabetica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven