Bijgewerkt op 26 juli 2023
Wat is zoledroninezuur?
Zoledroninezuur – ook ‘zoledronaat’ genoemd – is een geneesmiddel dat de afbraak van botweefsel tegengaat. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Aclasta en Zometa. Zoledroninezuur wordt éénmalig toegediend via een infuus. De behandeling vindt daarom meestal in het ziekenhuis plaats.
Bij welke aandoeningen?
Zoledroninezuur wordt gebruikt bij:
- Tegengaan van complicaties zoals botbreuken en wervelinzakkingen die kunnen worden veroorzaakt door uitzaaiingen in het skelet (botmetastasen) en de ziekte van Kahler (multipel myeloom)
- Botziekte van Paget (osteïtis deformans)
- Botontkalking (osteoporose)
Het middel Zometa is geregistreerd voor de eerstgenoemde indicatie. Het middel Aclasta is geregistreerd voor de behandeling van de botziekte van Paget en botontkalking. Voor de behandeling van de botziekte van Paget is het momenteel eerstekeus middel.
Hoe werkt het?
Zoledroninezuur hoort tot de groep van de bisfosfonaten. Deze stoffen hebben de neiging om te binden met calcium-ionen. Die zitten vooraal in het skelet. Om die reden zal zolidroninezuur na inname vooral in het skelet gaan zitten. Daar is het middel vooral actief in zogenaamde osteoclasten. Dat zijn cellen die botweefsel afbreken. In de osteoclasten verstoort zoledroninezuur de energiehuishouding. Het doet dit vanwege de chemische gelijkenis met pyrofosfaat. Pyrofosfaat is een stofje dat in ons lichaam een rol speelt bij processen waarbij in de cel energie vrijkomt. Tijdens die processen wordt pyrofosfaat verbruikt. Dat gebeurt in chemische reacties waarbij bepaalde enzymen een rol spelen. Omdat zoledroninezuur lijkt op pyrofosfaat wordt een deel van die enzymen verbruikt. Daardoor is minder van het enzym beschikbaar voor de normale energiehuishouding. Op die manier verstoren middelen als zoledroninezuur dus de energiehuishouding in osteoclasten. De osteoclasten kunnen daardoor minder goed hun werk doen. Dat betekent dat er minder botweefsel wordt afgebroken.
Welke dosering?
De meest gebruikte dosering voor het tegengaan van complicaties van uitzaaiingen in het skelet en de ziekte van Kahler is 4 mg via een infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Voor de behandeling van botziekte van Paget en botontkalking is de meest gebruikte dosering 5 mg, ook via infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Bij mensen met slecht werkende nieren wordt de dosering aangepast.
Wat zijn de bijwerkingen?
Net als andere geneesmiddelen kan zoledroninezuur bijwerkingen geven. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.
- koorts
- pijn in de gewrichten
- geen trek in eten
- moeheid
- verstopping
- hoofdpijn
- zich niet lekker voelen
- misselijkheid
- buikpijn
- spierpijn
- botpijn
- pijn achter het borstbeen
- braken
- slecht slapen
- duizeligheid
- angst
- slaperigheid
Verder lezen
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.
ik heb 2 maanden vreselijke pijn in onderrug. door verkeerde diagnose en nu met mri scan 5 inzakkingen wervels lage rug.en mijn osteoperose zou ik baat vinden met infuus? daar ik aan mijn huisarts niets hoef te vragen ben ik hopeloos! graag antwoord.
jeuk als bijwerking vermoed ik