Zoledroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is zoledroninezuur?

Zoledroninezuur – ook ‘zoledronaat’ genoemd – is een geneesmiddel dat de afbraak van botweefsel tegengaat. Het wordt op de markt gebracht onder de merknamen Aclasta en Zometa. Zoledroninezuur wordt éénmalig toegediend via een infuus. De behandeling vindt daarom meestal in het ziekenhuis plaats.

Zometa (zoledroninezuur) infusievloeistof
Zometa infusievloeistof

Bij welke aandoeningen?

Zoledroninezuur wordt gebruikt bij:

Het middel Zometa is geregistreerd voor de eerstgenoemde indicatie. Het middel Aclasta is geregistreerd voor de behandeling van de botziekte van Paget en botontkalking. Voor de behandeling van de botziekte van Paget is het momenteel eerstekeus middel.

Hoe werkt het?

Zoledroninezuur hoort tot de groep van de bisfosfonaten. Deze stoffen hebben de neiging om te binden met calcium-ionen. Die zitten vooraal in het skelet. Om die reden zal zolidroninezuur na inname vooral in het skelet gaan zitten. Daar is het middel vooral actief in zogenaamde osteoclasten. Dat zijn cellen die botweefsel afbreken. In de osteoclasten verstoort zoledroninezuur de energiehuishouding. Het doet dit vanwege de chemische gelijkenis met pyrofosfaat. Pyrofosfaat is een stofje dat in ons lichaam een rol speelt bij processen waarbij in de cel energie vrijkomt. Tijdens die processen wordt pyrofosfaat verbruikt. Dat gebeurt in chemische reacties waarbij bepaalde enzymen een rol spelen. Omdat zoledroninezuur lijkt op pyrofosfaat wordt een deel van die enzymen verbruikt. Daardoor is minder van het enzym beschikbaar voor de normale energiehuishouding. Op die manier verstoren middelen als zoledroninezuur dus de energiehuishouding in osteoclasten. De osteoclasten kunnen daardoor minder goed hun werk doen. Dat betekent dat er minder botweefsel wordt afgebroken.

Welke dosering?

De meest gebruikte dosering voor het tegengaan van complicaties van uitzaaiingen in het skelet en de ziekte van Kahler is 4 mg via een infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Voor de behandeling van botziekte van Paget en botontkalking is de meest gebruikte dosering 5 mg, ook via infuus gedurende minimaal 15 minuten laten inlopen. Bij mensen met slecht werkende nieren wordt de dosering aangepast.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als andere geneesmiddelen kan zoledroninezuur bijwerkingen geven. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.

Verder lezen

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van dit product.

1 gedachte over “Zoledroninezuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven