Risedroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is resedroninezuur?

Risedroninezuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij aandoeningen die leiden tot verlies van botweefsel, zoals bijvoorbeeld botontkalking. Het wordt op de markt gebracht door Theramex onder de merknaam Actonel. Actonel wordt geleverd als omhulde tablet. Er zijn tabletten met 5 mg en met 75 mg van de werkzame stof. Daarnaast is er een langwerkende tablet voor wekelijks gebruik. Deze bevat 35 mg risedroninezuur (‘Actonel Wekelijks’).

Hoe werkt het?

Risedroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten. Bisfosfonaten gaan de afbraak van botweefsel tegen. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme op de webpagina over bisfosfonaten.

Bij welke aandoeningen?

Risedroninezuur wordt gebruikt voor de behandeling en de preventie van botontkalking bij vrouwen in de overgang (postmenopauzale osteoporose). Soms wordt het ook gebruikt voor de preventie van botbreuken bij mannen met botontkalking. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Paget.

Welke dosering?

Botontkalking

Voor preventie en behandeling van osteoporose (botontkalking) bij vrouwen in de overgang geldt een adviesdosering van eenmaal per dag 5 mg of eenmaal per week 35 mg. Voor de 75 mg tablet geldt een adviesdosering van dagelijks één tablet gedurende twee opeenvolgende dagen per maand. Voor de behandeling van mannen met osteoporose geldt een adviesdosering van eenmaal per week 35 mg.

Ziekte van Paget

Voor behandeling van de ziekte van Paget geldt een adviesdosering van eenmaal per dag 30 mg. De behandelend arts kan redenen hebben om van de adviesdosering af te wijken.

Het is van belang om de tablet in zijn geheel door te slikken met een glas water. Verder is het van belang om bij inname en gedurende minimaal 30 minuten daarna niet te gaan liggen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Risedroninezuur kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel in de buik, winderigheid, diarree en darmverstopping (obstipatie). Ook kan gebruik van het middel leiden tot botpijn, spierpijn en pijnlijke gewrichten (artralgie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Actonel Wekelijks.

ATC-code

M05BA07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven