Pamidroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is pamidroninezuur?

Pamidroninezuur is een geneesmiddel dat de afbraak van botweefsel tegengaat. Het wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het skelet die gepaard gaan met botafbraak, zoals bijvoorbeeld osteoporose. Het middel wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het wordt direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Pamidroninezuur wordt ook pamidronaat of APD genoemd.

Hoe werkt het?

Pamidroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten. Bisfosfonaten gaan de afbraak van botweefsel tegen. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme op de webpagina over bisfosfonaten.

Bij welke aandoeningen?

Pamidroninezuur wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met een verhoogde afbraak van botweefsel. De afbraak van botten gebeurt door gespecialiseerde cellen die osteoclasten worden genoemd. Een verhoogde activiteit van deze osteoclasten komt voor bij multipel myeloom en soms bij uitzaaiingen in het skelet (botmetastasen). De verhoogde afbraak van botten leidt ertoe dat calcium uit die botten vrijkomt. Dat is te meten aan het calcium gehalte in het bloed. Dat is verhoogd.

Welke bijwerkingen zijn er?

Pamidroninezuur kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn temperatuurverhoging, rillerigheid, zich niet lekker voelen, moeheid en opvliegers. Ook vaak komen voor pijn in de botten, pijn in de gewrichten, spierpijn, misselijkheid, braken, geen trek in eten, verstopping van de darm (obstipatie), buikpijn, diarree en hoofdpijn.

Het gebruik van dit middel kan ook leiden tot afwijkingen in het bloed, zoals een verlaagd fosfaat gehalte (hypofosfatemie), een verlaagd calcium gehalte (hypocalciëmie), een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie) en een verlaagd magnesium gehalte (hypomagnesemie).

ATC-code

M05BA03

Synoniemen

pamidronine, pamidronaat, APD, APD-infuus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven