Ibandroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is ibandroninezuur?

Ibandroninezuur is een geneesmiddel tegen botontkalking (osteoporose). Het wordt ook gebruikt om botbreuken te voorkomen bij mensen met uitzaaiingen in het bot. Het middel wordt op de markt gebracht door Atnahs Pharma onder de merknamen Bondronat en Bonviva. Ook zijn generieke (merkloze) versies van het middel beschikbaar.

Bondronat wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet bevat 50 mg van de werkzame stof. Bonviva wordt ook geleverd als omhulde tablet maar bevat 150 mg van de werkzame stof. Het is ook beschikbaar als injectievloeistof in een wegwerpspuit van 3 milliliter. De injectievloeistof heeft een concentratie van 1 mg ibandroninezuur per milliliter.

Hoe werkt het?

Ibandroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten. Bisfosfonaten gaan de afbraak van botweefsel tegen. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme op de webpagina over bisfosfonaten.

Bij welke aandoeningen?

Bondronat wordt gebruikt ter preventie van botbreuken bij mensen met naar het skelet uitgezaaide borstkanker. Bonviva wordt gebruik voor de behandeling van vrouwen in de overgang met osteoporose (botontkalking).

Welke dosering?

Voor de behandeling van osteoporose is de aanbevolen dosering eenmaal per maand één tablet van 150 mg. Kijk in de EPAR van Bonviva voor instructies over inname van de tablet. Voor de injectie geldt eenmaal in de drie maanden 3 mg.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ibandroninezuur bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, vol gevoel in de buik, winderigheid, buikpijn, diarree, zuurbranden, refluxziekte, spierpijn, stijve spieren, gewrichtsklachten, zich zwak voelen en griepachtige klachten. Ook kan het calcium gehalte in het bloed verlaagd zijn.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Bonviva. EPAR staat voor European Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

M05BA06

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven