Clodroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is clodroninezuur?

Clodroninezuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van aandoening waarbij botweefsel vervalt, zoals bijvoorbeeld uitzaaiingen in het skelet. Het middel wordt op de markt gebracht door Medcor onder de merknaam Bonefos en door EuroCept onder de merknaam Ostac. Bonefos wordt geleverd als omhulde tablet. Elke tablet Bonefos bevat 800 mg clodroninezuur. Ostac wordt ook geleverd als omhulde tablet. Deze bevat 520 mg van de werkzame stof.

Hoe werkt het?

Clodroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten. Bisfosfonaten gaan de afbraak van botweefsel tegen. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme op de webpagina over bisfosfonaten.

Bij welke aandoeningen?

Clodroninezuur wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie) bij mensen met kanker. Daarnaast wordt het gebruikt bij afbraak van botweefsel (osteolyse) als gevolg van multipel myeloom (ziekte van Kahler) of van uitzaaiingen in het skelet (skeletmetastasen) bij borstkanker (mammacarcinoom).

Welke dosering?

Kijk voor de aanbevolen dosering in de bijsluiter van de afzonderlijke producten. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken. Aanbevolen wordt om het middel ’s ochtends met een glas water in te nemen minimaal 1 uur voor de eerste maaltijd. Als een tweede gift noodzakelijk is dient deze ingenomen te worden minimaal 2 uur na en 1 uur voor het eten. Na inname rechtop blijven zitten, niet gaan liggen. De tabletten niet verpulveren of oplossen voor inname. Het is van belang om tijdens behandeling voldoende te drinken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook clodroninezuur bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, en diarree. Ook kan het calcium gehalte in het bloed flink dalen. Dit wordt hypocalciëmie genoemd. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Bonefos.

ATC-code

M05BA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven