Alendroninezuur

Bijgewerkt op 26 juli 2023

Wat is alendroninezuur?

Alendroninezuur is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van botontkalking (osteoporose). Het wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme (MSD) onder de merknaam Fosamax. Er zijn ook merkloze (generieke) versies van het middel beschikbaar. Fosamax wordt geleverd als tablet. Elke tablet bevat 70 milligram alendroninezuur. De firma Curaphar brengt een vloeibare (drank) op de markt onder de merknaam Bonasol. Dit product wordt geleverd in flacons van 100 milliliter en heeft een concentratie van 0,7 mg/ml.

Hoe werkt het?

Pamidroninezuur behoort tot de zogenaamde bisfosfonaten. Bisfosfonaten gaan de afbraak van botweefsel tegen. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme op de webpagina over bisfosfonaten.

Bij welke aandoeningen?

Alendroninezuur wordt gebruikt bij de behandeling van botontkalking (osteoporose), zoals dat voorkomt bij vrouwen na de overgang (postmenopauzale osteoporose), en botontkalking bij mannen ter voorkoming van inzakkingsfracturen van de wervels.

Welke bijwerkingen zijn er?

Alendroninezuur kan, net als andere geneesmiddelen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, gewrichtspijn, botpijn, buikpijn, obstipatie (darmverstopping), vol gevoel in de buik, diarree, winderigheid (flatulentie), hoofdpijn, duizeligheid en zich zwak voelen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Fosamax.

ATC-code

M05BA04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven